Благоевград отбелязва 112 години от Илинденско-Преображенското въстание, откриват паметен знак на загиналите войници в Междусъюзническата война от областта

Благоевград отбелязва 112 години от Илинденско-Преображенското въстание с богата програма днес. По инициатива на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и подкрепата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Благоевград и Движение “Ние жените”, ще бъде открит паметен знак в чест на загиналите незнайни войни в Междусъюзническата война.
Церемонията ще се състои от 9:30 часа на гробищния парк в село Логодаж. Инициативата е насочена към поддържане и възстановяване на паметните места на територията на община Благоевград, свързани с българската бойна слава.
С откриването на паметния знак започват и проявите по отбелязването на 112-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград. Програмата ще продължи с панахида за загиналите в храма „Въведение Богородично” от 10.30 часа. В 11: 15 часа благоевградската общественост ще положи цветя пред паметната плоча на революционера Михаил Монев, която се намира на фасадата на НЧ „Никола Вапцаров- 1866”.
От 11: 30 на площад „Македония” ще бъде издигнат националният флаг на Република България с участието на Военно формирование 26 400, след което ще бъдат положени цветя и пред паметника на революционера Гоце Делчев.

Comments

comments