Благоевградската общественост отбеляза 165 години от рождението на Георги Измирлиев

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 165 години от рождението на Георги Измирлиев-Македончето. Церемонията се състоя пред бюст-паметника на революционера, като в нея се включиха представители на общинска администрация, областна администрация, представители на културни институции, общественици и граждани.

DSC_0030

Възпитаници на V СОУ „Георги Измирлиев“ бяха подготвили рецитал за живота и делото на българския революционер. Учениците припомниха паметните думи на революционера „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството”.

DSC_0039

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици. Началното си образование получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

DSC_0033

Comments

comments