Бисер Михайлов: Няма да подам оставка! Не трябваше да се политизира въпросът с ВиК Асоциацията, това е в интерес на цялата област /ВИДЕО/

На пресконференция днес, на която присъстваха кметовете на общините в Югозападна България, областният управител Бисер Михайлов заяви категорично, че не възнамерява да подаде оставка. Тя бе поискана от областния съвет на БСП, заради визирания от тях опит за натиск върху община Кресна за присъединяване към Водната асоциация. Михайлов заяви категорично, че темата не бива да се политизира, а целта е цялата област да може оптимално да се възползва от европейско финансиране за проекти свързани с ВиК сектора.
Повод да бъде организирана такава станаха събитията от последната седмица, а именно взетите решения на общините Струмяни, Сандански, Петрич и съответно отказа на община Кресна за присъединяване на ВиК асоциацията. Една от целите бе и да се информират жителите-защо реформата на ВиК е необходима и в полза на всички общини.
Кметът на Кресна Николай Георгиев даде свое обяснение за отказа да подкрепи реформата, той посочи съмнение, че партийни интереси, а не обществени стоят в основата за исканото обединение. „Това може да бъде в полза на община Благоевград, но не и за най-бедната и малка община Кресна.“, каза Георгиев. Той изтъкна още, че не желае самоцелно да провали ВиК асоциацията, без която няма как общините да получат финансиране от ЕС, а водещо за него е по-скоро волята на жителите на Кресна.Георгиев заяви още, че е готов да се срещне с премиера на България, за да може от национално ниво да поиска съдействие за решение на проблемите в областта, за което всички единодушно се съгласиха.
Всички кметове на областта скочиха обединени срещу кмета на Кресна, червеният Николай Георгиев на среща при губернатора Бисер Михайлов. Поводът бе отказа на община Кресна да се включи в необходимата на региона ВиК асоциация. Единствено община Кресна отказа да участва, с което проваля доброто намерение на всички управници жителите на областта да плащат за качествена услуга и да пият чиста и здравословна вода.

„Не е нормално 3 000 души да определят правилата в региона, заради тях да страдат 300 000, защото ако не сме обединени и не сме всички заедно, Европа има сериозни санкции“, така започна изказването си благоевградският градоначалник Атанас Камбитовл.

Подкрепи го с остро изказване кметът на Симитли Апостол Апостолов, които бе категоричен, че ВиК асоциацията е крайно необходима в днешните условия и е единственият начин за получаване на европари за смяна на водопроводите. В този момент се намеси и областният управител Бисер Михайлов, които показа становище на ДКЕВР, в което се казва, че в Кресна заради воднопроводната инсталация се губят 67 % от питейната вода.

Кметът на Сандански Кирил Котев обясни, че и в неговия град много трудно се е стигнало до решението за влизане, но хората са се убедили, че плюсовете от участието във ВиК асоциацията са повече, отколкото минусите. Това заяви и кметът на Петрич Димитър Бръчков, които също подкрепи колегите си с факти, доказващи необходимостта от участието на всички общини в асоциацията.

Comments

comments