Бизнесът очаква компенсацията за цената на тока да намали цените

Бизнесът очаква решението на парламента за компенсацията за цената на тока да повлияе на инфлацията и да свали цените на основните стоки. Според представителите на работодателските организации в България по-високата инфлация у нас в сравнение със средната в Европейския съюз се дължи на закъснялото решение.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) приветства решението на Народното събрание.

Според Добри Митрев – председател на УС на Българската стопанска камара (БСК) и председател на АОБР, това е националноотговорно решение, което е в интерес на конкурентоспособността на българската икономика и в интерес на всеки българин. Той отправи призив към производителите, преработвателите, търговците, вносителите на продукти и услуги в България да калкулират тази стабилност в цените в посока надолу.

С решението на парламента се създава прогнозируемост, конкурентност и стабилност на енергийните цени, подчерта Митрев и добави, че се очаква да има подобни решения и за доставките, и за цената на природния газ.

Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, посочи, че АОБР може само да призове бизнеса във връзка с компенсациите за тока „към етичност, да стегне малко колана, защото общата цел е да влезем в еврозоната„.

„Не може хем да искаме цените да растат, за да растат печалбите, хем да влезем в еврозоната. Сега има възможност без бизнесът да е на загуба, да намали цените. Ние призоваваме за това и ще дадем личен пример“, заяви още Велев, цитиран от БТА.

По темата за влизането на България в еврозоната работодателите напомниха, че това е техен приоритет от повече от десетилетие. Ще направим всичко да стигнем до всеки предприемач и да го убедим в положителните ефекти от членството ни в еврозоната, заяви Добри Митрев и напомни, че бизнесът дори сам е предложил да подпомогне държавата в тази кампания.

Comments

comments