Бизнесмени от арабския свят са с най-голям апетит за получаване на български паспорти

Чужди бизнесмени изляха 43 милиона лева в бюджета, за да живеят в България. Най-много от заможните кандидати за родни паспорти са от Египет и Ливан. Данните са за миналата 2014-а с източник МВР в отговор на запитване на bTV.
Световна тенденция е само за една година няколко хиляди души да изразходват общо около милиард и половина евро, за да добавят втори и дори трети паспорт към личните си документи. Българският паспорт излиза 1 млн. лева за чужденците.
У нас за 2014-а 45 души са си издействали право на постоянно или продължително пребиваване в България на основание едра инвестиция.
Любопитна констатация можем да направим като кажем, че най-много от тях идват не от руснаци или турци, а от граждани на арабския свят.
Най-много милионери у нас са дошли от Египет – 13 души. Ливанците са седем, руснаците са петима, четирима са от Пакистан, по трима – от Индия и Китай, двама са от Иран, а американец е само 1.
И все пак българският паспорт срещу 1 милион тежи в джоба на чужденеца. Най-евтиното гражданство е на остров Доминика – срещу 100 000 долара.
Тези временни паспорти бързо превръщат хиляди милионери в „граждани на света“. И в някои случаи теглят местните икономики напред, но в други са просто за удобство, зад което се крие черен бизнес или дори тероризъм.

Comments

comments