Бивш член на ИДИЛ разкри 22 000 имена на джихадисти

Бивш член в терористичната групировка даде на британската телевизия „Скай нюз“ 22 000 имена на нейни членове, предаде Франс прес. Боецът се представя като „Абу Хамед“. Той напуснал групировката след като тя загубила ислямските си принципи, в които той вярва и предал данните на журналист в Турция.

По думите му Ислямска държава е напуснала крепостта си в Сирия, град Ракка, и се е преместила в пустинята,

Той откраднал флашка с информацията от вътрешната полиция на джихадистката групировка. В документите се посочват имена, адреси, телефони, кръвна група, информация за роднини и още данни, необходими за присъединяването към терористичната организация от 55 страни.

Телевизията „Скай нюз“ е уведомила властите за получената информация.“Това изтичане на информация се смята за сериозно поражение на „Ислямска държава“, което дава важни разузнавателни данни за тяхното военно положение в Ирак и Сирия“, пише в. „Таймс“, цитиран от ТАСС.

Според изданието експертите на британското разузнаване МИ-6 и контраразузнаването МИ-5 вече са започнали анализ на информацията.

Данните показват, че над 70% от присъединилите се са от арабските страни. От европейските държави най-многобройни са гражданите на Франция, Великобритания и Германия, пише bTV.

„Като във всяка голяма организация ще има борби за власт и може в бъдеще да видим разпадането на „Ислямска държава“ на различни фракции“, заяви Оливие Гита, главен директор на консултантската организация „Глобалстрат“.

Comments

comments