Бивш министър на отбраната: Позлатяват ли оградата по границата, та струва по 1 милион на километър

Военните, които ще пазят на границата, не са горска стража, за да им дават геги. Те трябва да служат с оръжието си и правилата за използването му трябва да бъдат ясно разписани. Това обяви бившият военен министър Ангел Найденов пред bTV. Найденов се възмути от скъпата поръчка за вдигане на оградата по границата. Не знам дали я позлатяват, но МО изгради 30 километрова отсечка и тя струваше по 250 000 лева на километър. В момента цената на километър е 1милион лева, посочи той.

Вчера Найденов обвини вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в нагла лъжа. „Искам да изразя силното си безпокойство от забавянето на изграждането на защитното съоръжение по границатата ни с Турция. Мека казано, имаше голяма доза неистина в отговора на министър Бъчварова на моя въпрос в пленарната зала“, заяви депутатът от БСП–Лява България в кулоарите на парламента. Полемиката се разгоря по повод приетите промени в закона за отбрана, според които армията ще охранява границите ни заедно с полицията.

„Тя заяви през януари, че защитното съоръжение ще бъде завършено през месец март. Сега разбираме, че през април и някъде през май ще бъдат завършени едва половината от 130-те километра“, обясни Найденов. И допълни, че това са темпове, които, честно казано, мен ме изумяват. Повече от 1 година се строят 50 километра. Българската армия за малко повече от 4 месеца построи 30 километра на цена, която е 4 пъти по-ниска от тази, която в момента наблюдаваме. Това е безпрецедентно!“.

Найденов заяви, че колко души трябва да бъдат мобилизирани на границата зависи от задачата, с която ще бъдат натоварени, както и държината от държавната граница, по протежение на която трябва да бъдат разположени военните формирования.

Свръхподозрителност, напрежение, съмнения има в МО в момента. Досега министерството бе опазено от такива излишни драматизации, но в момента нещата не стоят добре, посочи той.

Comments

comments