Бивши служители на Facebook признават че цензурира политически новини

Служители на Facebook редовно са потискали появата в социалната мрежа на новини, свързани с консервативни политици като например Мит Ромни, който през 2012 г. бе кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ.
Това твърди пред сайта Gizmodo, цитиран от bTV, журналист, който е работил в компанията по този проект. Роми разкрива, че Facebook потиска появата на определени политически новини дори когато те са били органично популярни, т.е. били са интересни на потребителите и те са ги четяли и споделяли, без да се плаща за рекламирането им.
Бивши служители на Facebook, работили като „куратори на новини”, издават, че в работата си се случвало да бъдат инструктирани да „инжектират” определени новини в потока от съдържание, в същото време – на тях им е било забранено да промотират новини за самия Facebook.
Новинарската секция на Facebook функионира като класическа медия, която пречупва новините през възгледите и пристрастията на корпорацията. Добавянето на човешка намеса към компютърния алгоритъм само по себе си не е срещу закона, но със сигурност противоречи на уверенията на Facebook, че потребителите виждат най-напред това, което е най-интересно за самите тях и най-популярно сред болшинството юзъри.
Разкритията изтичат, след като Gizmodo писа за наличието на екип във Facebook, определящ кои новини да се появят в горния десен ъгъл на екрана. В него работят млади журналисти, които са завършили в частни университети или в други престижни заведения от т.нар. Бръшлянова лига. На тях им е било казано да предпочитат новините на медии като CNN, The New York Times и BBC, и да избягват консервативни издания от рода на Breitbart,BoxMax,  Washington Examiner и Newsmax.
Секцията с популярни новини бе въведена през 2014 г. и оказва огромно влияние върху потребителите на Facebook, които само в САЩ са 167 милиона.
Според куратори на компанията всеки е взимал самостоятелно решение кои новини да бъдат „избутани” нагоре въз основа на личните си пристрастия и не е имало преки указания за цензура. Ако може да се говори за някаква цензура, то тя се осъществява индиректно при назначаването само на журналисти, които по време на интервютата са показали предпочитания към демократите и неприязън към републиканците.
Редакторите от Gizmodo са изпратили запитване до Facebook относно тези разкрития, но отговор все още не е получен. Социалната мрежа отрича твърденията за цензура в изявление, което е изпратено до конкуретни на Gizmodo сайтове като BuzzFeed и TechCrunch.

Comments

comments