Беше отказано кацане на самолет превозващ белгийски спасителни екипи в Катманду

Мисията на 45-те белгийски спасители, които заминаха за Непал, е прекратена, съобщи телевизия Ер Те Ел. Те се завръщат в Белгия, без да са успели да свършат нищо от предвидените хуманитарни операции. Отбелязва се, че вината и отговорността за това е на непалските власти, пише БТА.
Белгийските спасителни екипи, изпратени към Непал часове след опустошителното земетресение в края на миналата седмица, не успяха три дни да достигнат Катманду. Белгия бе сред първите държави в света, организирала незабавното изпращане на самолет със спасители, обучени в издирването на жертви от природни бедствия в градски условия. Самолетът на Белгийските военновъздушни сили, на чийто борд бяха спасителите, очакваше близо 80 часа разрешение за кацане в Катманду.
Първоначално машината трябваше да прелети по трасето Брюксел-Дубай. Кацането в Дубай бе отказано и самолетът се приземи в Бахрейн. Последваха полети до Делхи и най-накрая до Катманду.
Изпратените към Непал белгийски специалисти можеха да бъдат ценни в първите часове след настъпването на разрушенията, тъй като тяхната задача е да откриват оцелели, а живи хора под останките е все по-малко вероятно да бъдат извадени с напредването на времето.
Не е известно как точно спасителите ще се върнат в Белгия, след като самолетът, който ги откара до там, се прибра вчера в Брюксел. На борда бяха превозени белгийци, холандци, французи и германци, които пожелаха да бъдат репатрирани. Основната причина за провала на мисията на спасителите бе препълненото въздушно пространство над Непал от самолети, носещи помощ. Непалските власти заявили, че повече нямат нужда от спасители, а от хуманитарна помощ.
Броят на загиналите при земетресението в Непал достигна 6204, ранените са близо 14 000, според оповестените днес данни на властите на хималайската държава, съобщи Франс прес.
Осем милиона от 28-те милиона жители на страната са засегнати от катастрофата, сред тях – 1,7 милиона деца, по данни на ООН.
Земетресението с магнитуд 7,8, станало на 25 април, е най-смъртоносното в Непал от над 80 години.

Comments

comments