Бесарабската българка Елена търси спасение у нас

Над 11 хиляди души са потърсили убежище в България през миналата година. Близо половината от тях са от Сирия. Историята, която следва обаче, е от Украйна. В деня, в който снаряд разрушава дома на Елена Кюркчю, бесарабската българка напуска Луганск и идва да търси спасение у нас. Тук тя дава всичките си пари, за да наеме квартира, но е измамена. Въпреки че е сама, излъгана и няма покрив над главата си, Елена иска да остане в България – единственото място след Луганск, което счита за свой дом, разказва Нова телевизия. „Много е страшно! Защо убиват хора – и деца, и възрастни хора, не знам“, споделя Кюркчю.

В нощта, в която домът на Елена рухнал, тя и семейството й напуснали Луганск. Избягали само с дрехите на гърба си, малко пари и много надежда. Отишли в Москва, където доброволци ги приютиили във физкултурен салон. Крайната цел на бездомното семйство обаче, била България – родината на техните предци.

„Обичам българския език, България и българския народ. Баща ми много ми разказваше за българската история, за хан Аспарух. Майка ми и баща ми са с български произход. Преди 200 години са се заселили в Украйна – в Буджакските степи“, казва Елена.

Така наречените бесарабски българи в Украйна са над 140 хиляди. Потърсили спасение там по време на Руско-турската война. 200 години по-късно обаче, българските традиции в домовете на тези хора са все още живи. Потомците им говорят езика ни и сега, когато се нуждаят от помощ, я търсят тук – в България. Като Елена, на която българин обещал да наеме жилище у нас.

Семейството дало последните си пари, за да изпрати Елена в България. В София жената трябвало да подготви апартамента и да изчака семейството си. Но вместо в апартамент мъжът я настанил в малка стая без кухня. Сега Елена е сама и няма дом. Но има надежда.

Че това е нейната България потвърдила и Агенцията за българите в чужбина с удостоверение за произход. Сега Елена очаква и гражданство. Започнала е работа и търси да наеме място, което да нарече свой дом, за да не се чувства „чужд сред свои“.

Comments

comments