Берлускони разпродава империята си на парчета

Бившият премиер на Италия и лидер на десницата Силвио Берлускони разпродава икономическата си империя на парчета. Според медиите снощи до късно той е договарял в Милано със свръхбогатия тайландски брокер Bee Taechaubol условията за незабавно преотстъпване на 51% от акциите на семейното бижу – футболния клуб „Милан”.
Завчера пък негов гост в имението му край Милано бил австралийския медиен магнат Рупърт Мърдок, с когото били обсъдени възможностите за продажба на част от „Медиасет” – национална тв компания на фамилията Берлускони. Няколко дни преди това изтъкнатият политик и виден предприемач бил разговарял с френския мултимилиардер Венсан Болоре, който проявявал интерес към контролния пакет акции на неговата банка „Медиоланум”.

Трескавите бизнес контакти на Берлускони през последните дни накараха икономическите анализатори да предположат, че той усилено търси много и свежи пари за напълването на собствената си каса. Ако се вярва на в. „Република”, става дума за някъде около 3-4 млрд. евро, които могат да се съберат от продажбата на изредените по-горе части на оценяваната към момента на около 12 млрд. евро стопанска империя. При условие че сделките бъдат сключени и тези пари се съберат с наличните в момента в касите на Берлускони около 1,5 млрд. евро, то цялата притежавана от него сума в кеш можело да набъбне на 5 млрд. евро. Разбира се, става дума за груби сметки, но както посочват самите коментатори, грешката при тях може да бъде най-много в рамките на 10 – 15%.

Интересен е отговорът на въпроса за какво са му на Берлускони толкова много пари в момента? За някои близки до семейството му журналисти, той бил уморен от съдебните си проблеми си напоследък и искал да раздели натрупаното през годините богатство на петте си деца. За познаващите го отблизо наблюдатели обаче експремиерът просто се готви за нов политически скок, тоест за сформиране на модерно и ефикасно движение, с което на следващите избори да изпрати по домовете им сегашния премиер Матео Ренци и ръководената от него левица. А за създаването, развихрянето и победата на тази нова дясноцентристка политическа сила са нужни много средства, които Берлускони явно няма намерение да пести.

Протести и газ в Милано

Само няколко часа преди снощи Андреа Бочели да извиси глас на площада пред катедралата в Милано в чест на започващото днес световно изложение „Експо 2015”, центърът на града бе превзет от разбунени студенти. Те изразиха протеста си срещу смятаната от тях за чиста проба разхищение проява с няколко демонстрации и с хвърляне на кутии с боя, камъни и метални предмети по витрините на банки, луксозни хотели и кръчми. Напрежението между протестиращите и застаналите им на пътя полицаи в пълна бойна готовност нарасна в ранния следобед, когато полицаите трябваше да ги отблъснат със сълзотворен газ. Вчерашните инциденти, както и опасенията за атентати срещу обекти на „Експо 2015” накараха органите на реда да вземат изключителни мерки за сигурност. Още повече, че днес на официалното откриване ще присъстват десетки държавни глави и премиери, стотици министри от участващите 144 държави.

Comments

comments