Без инфекциозни болести при децата

Инфекциозните болести се причиняват от микроорганизми – бактерии, вируси. Някои от тях са патогенни само за човека, а други и за човека, и за животните. Това са остро настъпващи заболявания – т.е. започват внезапно, а протичането е сравнително бързо. Прогнозата зависи от естеството на причинителя и възможностите за лечение.

Закаляването, правилното хранене, чистият въздух, доброто физическо развитие на детето повишават съпротивителните му сили към различни заболявания, в това число и инфекциозните.

Не чакай болестта да те изненада – погрижи се да не я допуснеш.
Как да предпазиш детето от:

Остри респираторни заболявания

Оказва се сложно, тъй като преди всичко трябва да изолираш детето от контакти с болни. Ако то посещава например детска градина, е твърде възможно в групата да има кашлящи и кихащи деца и на практика ти не можеш да контролираш докрай ситуацията. Какво можеш да направиш:

В помещение, където има деца, трябва често и редовно да се проветрява и да се почиства с влажна кърпа.
В стаята, където се лекува болното, също трябва да има приток на свеж въздух.
Детето трябва да ползва индивидуални прибори за хранене, сапун, кърпа и т.н.
От особено значение е закаляването и укрепването на имунитета.
Изграждането на имунната система започва още в първите седмици след зачатието. При раждането тя вече е развита за нуждите на новороденото. То разполага с набор от антитела от майката и веднага след раждането започва да изработва собствени такива. Клетъчният имунитет обаче достига зрелост след 2-та година от живота. Ако детето няма малформации, вродени заболявания или родови травми, имунната му система е напълно годна да се справи с предизвикателствата на околната среда. Като всяка биологична система имунната система реагира на натоварване – колкото повече се товари (разбира се, в определени граници), толкова по-активна е тя.

Стомашно-чревни инфекции

Най-честите причинители на стомашно-чревни инфекции са вируси (рота-, норо-, астро-, ентеро- и др.), бактерии (салмонели, шигели, Е.коли и др.), паразити (ламблии). Симптомите са диария, гадене, повръщане, повишена температура, болки в корема и др. Заразяването става по въздушно-капков път (от човек на човек) или при директно поглъщане на микроорганизмите (замърсени храни, ръце и пр.). За да предпазиш детето:

Спазвай добрата лична хигиена.
Избягвай контактите с много гора особено в детска ранна възраст.
Обръщай внимание на качеството на храната и начина й на приготвяне. Използвай чисти съдове. Избягвай съмнителни места за хранене. Добре измивай плодовете и зеленчуците преди употреба. Всички продукти трябва да бъдат пресни и да се съхраняват в хладилник.
И все пак, ако детето се разболее е нужна консултация с квалифициран педиатър, диета, орална рехидратация. Масово предписваните глюкозни разтвори не винаги са достатъчно – понякога се налага хоспитализация и венозни вливания.

Хронични детски болести

Профилактиката на рахита е задължителна за всяко дете през първата година от живота му.
Профилактиката с витамин D трябва да започне от около 20-ия ден след раждането. Дневните нужди от витамин D при здрави деца са около 400 UI.

Не бива да се забравя, че човек е еволюционно приспособен към недостиг на витамин D, а не към излишък на същия. Счита се, че късните последствия от прекомерните дози витамин D са по-неприятни от евентуалния му недостиг.
Нужно е също така да обезпечиш по възможност кърменето, както и достатъчно дългите разходки на чист въздух, двигателната активност.
Туберколоза

Най-доброто решение е за тази коварна болест е ваксинацията. Според имунизационния календар у нас ваксината БЦЖ се поставя от 48-ия до 72-ия час след раждането. На 7 –месечна възраст, при липса на белег от БЦЖ, се прави проба на Манту и в случай на отрицателен резултат се реимунизира. На 6, 11 и 17 години след се прави реимунизация след отрицателна проба Манту.
Нужно е да знаеш…

Със зачестяването на вирусните заболявания през есенно-зимния период възниква и въпроса – трябва ли детето да се ваксинира против грип? Препоръките на водещите световни здравни организации са за имунизация против грип на всички деца над 6-месечна възраст, като при тези, които се имунизират за първи път, ваксината се поставя двукратно, в интервал поне един месец. Следва да се отбележи, че противогрипната ваксина предпазва само и единствено от грип.

Comments

comments