Безработните ни младежи с условие да започнат работа – заплата от 1000 лв.

Минимум 1000 лева заплата – това е условието на младите хора, за да започнат работа. Това показва проучване, проведено сред безработни до 29 години. Младежите очакват от работодателите и служебни придобивки като телефон, облекло, и дори автомобил.
Без работа в момента са около 42 000 млади хора до 29 години. Въпреки че изобщо работа се намира трудно, очакванията на младежите се оказват прекалено високи, а често и напълно нереалистични. Повечето запитани биха започнали работа за не по-малко от 700-800 лева, а още в първите месеци очакванията са заплатата да скочи до поне 1000 лева. От своя страна очаквано работодателите са готови да предложат далеч по-малко, съобщава Нова телевеизия. Повечето млади обаче трудно са готови на този компромис като рядко се съгласяват да започнат работа за по-малко от 1000 лева.
„Младите хора действително имат много високи очаквания от новото работно място. Семейната среда създава очаквания, които те се опитват да достигнат и определено очакват доста висока заплата, която преди 3-4 години – беше с около 30-40 % по-ниска”, съобщи Надя Василева – мениджър в компания за подбор на персонал. Очакванията за високи доходи идват и от това, че младите сравняват заплатите у нас с тези в чужбина.
Освен добра заплата младите претендират да се наслаждават на повече почивки и гъвкаво работно време. Готов ли е бизнесът да им ги предложи?
„Не може очакванията на един стартиращ, дори млад специалист, да бъдат над средната работна заплата за страната. Наистина има отрасли, за които са малко, но тези отрасли са много млади”, казва Даниела Симидчиева от Българска стопанска камара.
Независимо всичко, при добро образование и умения, бизнесът е готов да прави компромиси и за браншове като IT да предложи стартова заплата дори над очакванията на самите младежи. „Колкото младите са по-гъвкави, готови да влизат в повече роли, да имат дисциплина – това е важно за да се харесат на работодателите”, казва Надя Василева – мениджър в компания за подбор на персонал. А разминаването между очакванията и реалността води до нови безработни. „Те предпочитат за социални помощи да седят у дома – вместо да търсят реализация”, казва Даниела Симидчиева от Българска стопанска камара.

Comments

comments