Безплатна ясла и градина за всяко дете

Детските ясли и градина да са безплатни за всяко дете. Това предлага вицепремиерът и социаленминистър Ивайло Калфин, съобщава бТВ.
Разчетите показват, че децата на възраст до предучилищна са около 300-350 хил. Поемането на таксата за детска градина на всяко от тях ще струва на държавата около 200 млн. лв. годишно. Сумата не включва построяването на детски градини там, където ще е нужно, за да се осигурят места за всички.
В момента много родители са принудени да дават децата си в частни градини, тъй като в държавните и общинските няма достатъчно места.
Социалният министър ще настоява сред приоритетите на правителството да бъде и този – всяко дете да има място в общинска ясла и детска градина. Така родителите ще се връщат по-бързо на работа, а децата ще се социализират по-лесно, смята Калфин. Държавата ще поеме таксите за посещението в детското заведение.
„Има маргинализирани групи, които не изпращат децата си на детска градина не защото няма места, а защото нямат пари“, коментира социалният министър.

Comments

comments