БДЖ спечели делото за рециклираните спални вагони

БДЖ е спечелила делото срещу швейцарската компания „Арвекс“, която преди 8 години достави на българския жп превозвач рециклирани вагони, платени като за нови. Освен че бяха рециклирани, компанията достави по-малко от половината вагони, въпреки че получи 85% от дължимата сума по договор. А както изглежда, заради юридически трикове, българските железници надали ще получат някакво обезщетение и ще си останат с изхарчените над 30 млн. лв.
Експертизата на българската прокуратура по случая сочи, че вагоните са били купувани на цена, значително по-висока от реалната, а нанесените щети върху бюджета на БДЖ са за над 30 млн. лв. До решението за закупуването им се стига след трагичния инцидент със спални вагони край Червен бряг, като първоначалната идея е да се закупят по-модерни вагони.
Сделката е подписана от тогавашния шеф на железниците Христо Монов и от представителя на „Арвекс“ за България Валентин Моллов, който в миналото е бил шеф на фалиралата Първа частна банка. Фирмата е регистрирана в град Цуг в Швейцария, който е офшорна зона. Зад нея стои швейцарският гражданин от турски произход Ангие Милченъ.
Случаят е определян от експерти в областта като добре забравен. След сключване на сделката БДЖ изплаща 85% от сумата по договора с „Арвекс“, а в замяна получава 12 вагона. Швейцарската компания отказва да достави останалите 18 вагона, докато не й се платят и останалите 15% от сумата. През 2012 г. получените вагони бяха спрени от движение, защото мениджмънтът на БДЖ е взе решение, че няма нужда от тях.
Сред интересните факти, установени от одита на инспектората на транспортното министерство, е липсата на 18-те вагона в България, докато служители на българската железница са подписали протоколи, че те са получени.

Economic.bg

Comments

comments