Банско ще посрещне спортисти и гости от 11 държави за форум чиято тема е употребата на допинг

Бгарската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ) обяви на организирана среща с медиите в пресклуб „България” последна информация по повод предстоящия голям форум от 1 до 5 юни в Банско: 2-ри Конгрес на асоциацията на спортните журналисти от Източна Европа (SEESJA) и 4-ти Международен турнир по мини футбол за журналисти за преходната купа „Николай Колев – Мичмана”.
Михаил Делев, който изпълнява длъжността Генерален секретар на БАСЖ и SEESJA съобщи, че за футболния турнир са заявили участие 8 държави, а общо делегатите в Банско са представители на 11 страни: Босна и Херцеговина, България, Гърция, (Бивша Югославска Република)Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция, Унгария, Хърватия и Черна Гора.
В България пристига и президентът на AIPS за Европа Янис Дарас.
„Ако глобалната война с допинга е загубена кауза, превенцията на младите спортисти все още може да спаси идните поколения”, каза Михаил Делев.
Основната тема на учредения конгрес е „Участието на медиите в превенцията срещу допингирането на млади спортисти до 18 години и санкциите за родителите им, техните треньори и спортни ръководители” привлича вниманието на важни институции у нас – Министерството на младежта и спорта, Българския футболен съюз и Българския олимпийски комитет, които са и съорганизатори на проявата.
В дискусията в Банско се очаква да се присъедини и министърът на спорта Красен Кралев.
„Чест и удоволствие е за мен, че съм сред основателите и домакините още на първото издание на журналистическия футболен турнир и на конференцията в Банско през 2012 г. Тази година темата на конгреса е силно обществено значима, а ролята на журналистите при допинг скандалите и разкриването на виновниците докрай е огромна. Чака ни още много работа в тази насока”, обяви на срещата с медиите Атанас Фурнаджиев, вицепрезидент на БФС.
Изпълнителният директор на Националния антидопингов център д-р Виолета Златкова ще изнесе основния доклад по темата.
В дискусията се очаква да вземат участие съветникът на премиера по въпросите на спорта и преподавател в НСА проф. Свилен Нейков, бивш спортен министър, както и експерти от системата на образованието. Любопитна среща предстои и с детронирания олимпийски шампион по вдигане на тежести от Монреал’76 Валентин Христов, уличен тогава в употреба на допинг.

Comments

comments