Банско може да изгуби парите за водния цикъл

Проектът за водния цикъл в Банско е рисков и ако не бъде реализиран до края на годината, зимният курорт може да изгуби парите за него, защото финансирането приключва тогава. Това предупреди екоминистърката Ивелина Василева в сутрешния блок на БНТ.
Тя допълни, че от общо 260 проекта за смяна на канализацията в населените места рискови са 11 и те се намират под специалното наблюдение на ведомството.

Василева обяви, че общините могат да започнат подготовката на проекти за новите 850 милиона лева за поставянето на компостиращи инсталации. За обработката на битови отпадъци ще има и допълнителни 560 милиона. Парите са от европейката програма „Околна среда”, и целта е до 2020 г. България да намали значително отпадъците, които отиват на депо.

Екоминистърката обеща да края на месеца да приключи и монтирането на пречиствателни станции по Черноморието. Тя обяви, че проверките на годността на морската вода за къпане в 98% отговарят на европейските изисквания. Водата само край три плажа е под приемливите нива на чистота и това са Попският плаж в Царево, плажа край Шокъровия канал във Варна, както и Златни пясъци, където вече се изгражда пречиствателна станция.

Comments

comments