Банско домакинства Шестото издание на състезанието по планинско бягане и колоездене PIRIN RUN

Тази неделя, 26-ти юни, ще се проведе шестото издание на състезанието по планинско бягане и колоездене PIRIN RUN, което и тази година ще е втория етап от веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение „Маратон“. Стартът на надпреварата от гр. Банско (995м.н.в.) до първенеца на Пирин планина връх Вихрен (2914м.н.в. – за планинските бегачи) или до хижа Вихрен (1950м.н.в. – за колоездачите) по традиция ще бъде даден точно в 10:00 ч. в неделя, 26-ви юни 2016 г., на поляната пред Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и долната станция на Кабинковия лифт.

След епичната битка с природните стихии по време на миналогодишната надпревара в съкратения й вариант до хижа Вихрен, с участието на двамата най-известни и титулувани понастоящем български атлети в планинското бягане и ориентиране – Кирил Николов – Дизела и Шабан Мустафа, и този път състезанието отново се очертава да бъде тежко и оспорвано, въпреки че времето обещава да бъде значително по-добро.

Трасетата на планинските бегачи (13км) и на колоездачите (26км) са непроменени и са добре познати на участвалите в предните издания на надпреварата: в 13-километровото изкачване на бегачите се преодоляват 1909 метра положителна денивелация, като в последните изключително тежки 3 километра денивелацията е близо 1000 метра! Колоездачите пък ще трябва да преодолеят 26-километровото трасе – първоначално в източна посока към Добринище през и след квартал/ваканционно селище „Св. Иван Рилски“, след което ще започнат изкачване през ДКП и по асфалтовия път нагоре към Ски зона Банско и от там към хижа „Бъндерица, за да финишират накрая пред хижа „Вихрен“. Отново ще има и дисциплината дуатлон (29км), състояща се в изкачване до хижа Вихрен с велосипед, след което изкачване от хижата до връх Вихрен без колелото. Всеки завършил колоезденето ще има възможност да продължи пеша до върха, като ще участва и в двете класирания – колоездене и дуатлон.

„Пирин рън“ 2016 се организира от Сдружение „Маратон“ и Община Банско. По традиция официален медиен партньор е SKI.BG.

Comments

comments