Банката на Цветелина Бориславова взе триетажна сграда в центъра на града, след като Областна управа не пожела да приеме преотстъпеното право на собственост от фирма „Симол“ ЕАД

Триетажната сграда на площад „Георги Измирлиев-Македончето“ в Благоевград, в която се намира кино „Синемакс”, премина в ръцете на Българо-американска кредитна банка, чийто основен акционер и председател на надзорния съвет от 2011 г. е Цветелина Бориславова Карагьозова.
Недвижимият имот в топцентъра на Благоевград с разгъната площ от 940 кв.м бе обявен на публична продан за 5 млн. лв. от частен съдебен изпълнител заради банкова задлъжнялост на собственика – дружество „Симол” ЕАД. Още през 2011 г в Районен съд – Благоевград е направен залог върху търговско предприятие със залогополучател Българо-американска кредитна банка, а през месец март върху него са наложени и 7 възбрани.
Публичната продан бе определена за 29 май 2015 г., но до наддаване не се стигна и имотът бе възложен направо на Българо-американската кредитна банка. Тепърва ще се разбере какви ще бъдат инвестиционните намерения на банката собственик по отношение на кино „Синемакс“, което е единственото в Благоевград.

До момента имотът се ползва под наем от братята Ангел и Владимир Ризови, които бяха и негови собственици чрез фирмата „Брат ВР“ ООД, но само за 4 години. През 2006 г. те прехвърлят кинозалата и обслужващите помещения към нея като апортна вноска в новата фирма „СМВ“ ЕООД. През 2007 г. година имотът е апортиран в новото дружество „Симол“ ЕАД, което разполага с капитал от 9 670 000 лв., а негов едноличен собственик е „Клавис Инвестмънтс“ АД.
Припомняме,че те направиха опит да спасят сградата във връзка със спора за част от помещенията и с областната управа, която водиха дела с въпросната фирма за помещенията на кафе Амони, спортната зала за таекуондо и Здравната каса.До момента „Симол“ печелеше делата срещу държавата.Срещата , която проведоха преди време и продължи, около 40 минути, като след като излязоха от там адвокат Стоянов и доверителите му, стояха няколко минути пред сградата, оглеждаха и коментираха оживено.
Тогава научихме,че срещата е била във връзка с предложението на „Симол“, да отстъпи сградата в полза на Областна управа- Благоевград, въпреки, че фирмата печели всички дела до момента, единственото условия, което собствениците са поставили на Бисер Михайлов е , киното и залата за таекуондо да бъдат запазени.
Идеята на собствениците на „Симол“ беше града да запази киното си, както и залата в която тренират десетки деца.Вероятно притиснати от БАКБ и на път да изгубят всичко още тогава, идеята на собствениците на СИМОЛ бе да извършат едно добро дело …Така сградата и намиращите се в нея учреждения щяха да останат непокътнати, защото попадайки в ръцете на банката кредитор, бъдещето и на киното и на залата за таекуондо ще бъде неясно.
Така създалата се ситуация даде възможност на Областна управа и държавата да съхранят сградата и да избавят града от притеснението,че няма да има кино, както и да успокоят всички деца трениращи в залата,че няма да останат на улицата.
Очевидно обаче от Областната управа не са приели предложението на „Симол“, с което щяха да запазят учрежденията в нея. Отворен остава въпросът – Защо отказаха да приемат това, за което самата Областна управа водеше безброй дела във времето?
Процесът на смяна на собствеността започва преди 23 години с една заповед на министъра на финансите от 7 май 1992 г., с която се нарежда да бъде иззета от КНСБ седеметажната административна сграда и културният дом, които са в един парцел на тогавашната улица „Станой Крекмански“ №22. През 1996 г. сградата е актувана като държавна собственост и предоставена на областния управител на Софийска област. Държавната фирма „Софис” АД предава на областния управител във владение високото тяло – 7-етажната сграда, партер и мазета, като е сключен споразумителен протокол на 19 февруари 1999 г. Само след 5 месеца със заповед министърът на регионалното развитие Евгений Бакърджиев нарежда на „Софис“ АД да предостави безвъзмездно на „Контролнозаваръчни устройства“ ЕАД триетажното тяло на административната сграда на ул. „Георги Измирлиев“ №3. След 2 дни областният управител Борис Маскръчки актува като държавна собственост ниското тяло – бившия Културен дом с мазе, партер, приземен етаж и първи етаж. През 2002 г. „КЗУ“ АД продава на „Брат ВР“ ООД триетажното тяло, включващо кинозала и обслужващи помещения. След 4 години имотът е прехвърлен и апортиран в „Симол“ ЕАД.

Съдия Лилия Масева счита за безспорно установено, че именно те са собственици на кафене „Амони“, което е било част от обслужващите помещения. Със същия довод за собственост „Симол“ е признат за собственик на боксовата зала. За нея пък претендира държавата, която през 2011 г. завежда дело в Окръжен съд. Исковата молба е заведена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев чрез областния управител Валери Смиленов против „Брат ВР“ ООД, представлявано от Владимир Ризов, „СМВ“ ЕООД, представлявано от Ангел Ризов, и „Симол” ЕАД, представлявано от Андрей Брешков и Никола Янков. Искът за собственост върху боксовата зала с площ от 218 кв.м на държавата е отхвърлен като неоснователен от съдия Лилия Масева. Регионалното министерство в лицето вече на министър Лиляна Павлова обжалва решението пред САС. „Симол” ЕАД печели битката за двата апетитни имота на първа съдебна инстанция, но губи войната, тъй като те преминават в активите на новия собственик Българо-американска кредитна банка.

Comments

comments