Баневи съдят за 60 хил. лв. „лицемерния“ Гешев и заместниците му

Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди срещу главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници – Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов. Това каза за EURACTIV адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи в процеса.

Двамата настояват Софийският  градски съд да им присъди общо 60 000 лв. обезщетение за това, че Гешев и заместниците му са нарушили  презумпцията за невинността им като са ги споменали в прословутото си писмо до 67 европейски институции.

„Натискът върху главния прокурор се усилва, като засяга не само професионалната, но и личната му сфера. По повод извършвана проверка служители на ГДБОП са снели сведения от 83-годишния баща на главния прокурор Иван Гешев, жената, с която той живее на семейни начала. Лица от приятелския му кръг, с които се познава от 14-годишен и се занимават с дребен бизнес, са подложени на масирани проверки от НАП, провокирани изцяло от познанството им с главния прокурор“, се казваше в писмото на Гешев и заместниците му. В него имаше и оплакване от премиера Кирил Петков и правосъдния министър Надежда Йорданова, които неведнъж заявиха, че искат оставката на главния прокурор.

В цялото 32-странично прокурорско творение се обясняваше как политиците опитват да посегнат на независимостта на прокуратурата, която в момента работи по-добре от когато и да е. Имаше хвалба как прокуратурата е обвинила „редица български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси“. В този ред са изредени Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Всички те все още нямат присъди, но прокуратурата ги определя като „отговорни“ за дадени престъпления. Точно това според Баневи е арогантна злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, тъй като „отговорен“ е синоним на виновен. Те сочат още, че съвършено безпричинно са намесени в писмото на Гешев и компания.

Баневи смятат, че контекстът, в който са поставени, е позорящ. Според тях изразите „олигарси“ и „считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи“ ги увреждат.

Семейството разказва в исковата си молба, че са силно стресирани и фрустрирани и как от над 3 години „са мишени на злостна пропагандна кампания от страна на прокуратурата“.

В иска им се припомня и как миналия октомври Баневи вече осъдиха България в Страсбург за това, че като шеф на спецпрокуратурата Гешев е нарушил презумпцията за невиновиновност.

„По-малко от 3 месеца след решението на ЕСПЧ, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи ръководни длъжности в българската прокуратура, задружно обявяват пред 67 международни организации и държави, че Баневи са „… отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група …“, се казва още в исковата молба, пише EURACTIV.BG.

Баневи напомнят, че прокуратурата може безнаказано и безконтролно да обвини всекиго във всичко, за да може публично да го демонизира, а те за пореден път са обект на прокурорски тормоз.

„Вредата е съпричинена от шестимата ответници, действащи съгласувано и предумишлено, а не спонтанно и импулсивно. Всички те, действайки като високоорганизирана група, са имали възможност спокойно да редактират текста на писмото, така че правата на Баневи да бъдат съобразени.“ Така в исковата молба се обяснява защо се търси обезщетение от 60 хил. лв.

„Лицемерието на Гешев“

В исковата молба е отделено внимание и на „лицемерието и двуличието, проявени от главния прокурор Иван Гешев“. Разказва се как на 14 октомври 2020 г. пред парламентарната правната комисия Гешев припомня Петко Каравелов, който, излизайки от Черната джамия, където е подложен на изтезания, заявява пред чуждестранни журналисти и дипломати: „Господа, в България не бият“. Тогава Гешев обявява: „Лично аз предпочитам Петко Каравелов. (…) Родоотстъпници винаги е имало в България“.

„Квалификацията „родоотстъпници“ явно е използвана за българите, търсещи подкрепа от европейските институции срещу безобразията на оглавяваната от него прокуратура, тъй като тогава е обсъден и първият доклад на Европейската комисия за върховенството на правото“, пише в исковата молба на Баневи. И продължава: „За разлика от патриотарските декларации на Гешев пред правната комисия на НС, в разрез с принципа на националния суверенитет, главният прокурор и заместниците му разпращат жалостиви и мелодраматични вопли срещу българската държава, нейни институции и политици до 67 независими държави и институции. С това действие те не само злепоставят държавата, в чието управление участват, но и уронват престижа на съдебната власт, което е конституционно основание за освобождаване от длъжност“.

По тази причина Баневи се срамували от действията на Гешев и заместниците му. „Високопоставени прокурори, упражняващи ръководни функции в публична институция, демонстрират правно и политическо невежество, злепоставяйки името и авторитета на България пред международната общност, показвайки карикатурно, водевилно „лице“ на българската държава. Още по-неприятно и болезнено е усещането на Евгения и Николай Баневи от факта, че имената им абсолютно безпричинно са замесени в прокурорската бурлеска“, пише в иска.

Ново дело в Страсбург

Пред EURACTIV адвокат Екимджиев каза още, че Николай Банев е завел и ново дело срещу България в Страсбург. Причината е, че той продължава да е под домашен арест, защото спецсъдът му определи непосилната гаранция от половин милион лева. Според практиката на Европейския съд по правата на човека непосилната гаранция е прикрит повод за задържане, поясни адвокатът.

Comments

comments