Багер се качи на върха на свлеклия се скат на Е-79

13-ти ден продължава терасирането и обрушването ската на Е-79 на входа на Кресненското дефиле, свлякъл се на 3 март, предаде БГНЕС. Три дни след свличането на ската бе прокопан стръмен временен път към върха на ската откъм Симитли, багерите, сред които и “чук”, разбиха скалите от десния му скат. Той вече е почистен. Преди седмица бе прокаран временен път и откъм левия скат на свлачището, този откъм малкия тунел. Днес по обяд по него багерът достигна до върха на свлачището.

С кофата си багерът събори стотици кубични метри пръст и камъни. Управлението на багерите по стръмния път към върха на ската си е един вид “висш пилотаж”. През 30-на минути работа, багерите слизаха до долу, за да заредят нафта, след което пак пъплеха нагоре, за да работят на 30 метра над главния път.

С товарни автомобили – “гондоли” на фирма “Агромах”, добитата инертна маса се транспортира за насипни работи при строителството на ЛОТ-4 на АМ “Струма”. Той бе поет от “Агромах”, след като гръцката фирма “Актор” заряза обекта още през есента на миналата година. Една от причините за оттеглянето им от ключовия участък от магистралата, този от Сандански до Кулата, бе липсата на земна маса, която трябва, за да се настепе трасето на 15-километровия участък. За това “Агромах” вози тази маса и от обрушената от ската.

Между свлеклия се скат и стария път, по който от 5 март се осъществява трафикът, имаше възвишение, което вече го няма. Скалите в него бяха разбити от багера “чук” и също отпътуваха към Сандански. След седмица ще започне работа и по другите опасни скатове в дефилето – в участъка от Османска чешма до кресненските ханчета.

Comments

comments