Бабин ден в село Баня се превърна в изумителен празник

Традициите на Бабинден в Разложко се пазят от столетия. Жените обличат носии от едно време и се хващат на дълго хоро, наречено „Бабино“. Според поверието, колкото е по-дълго хорото, толкова повече бебета ще се раждат през годината.
Специално за празника се месят погачи намазани с мед и се поднасят в знак на благодарност на жената, помогнала при раждането.
00000

0000
А тази година и в разложкото село Баня направиха възстановка на честването на Бабинден. Присъстващите гости останаха очаровани – и има защо!
000
Кметът на селото Мария Юрганчева, бе подготвила всичко за празника и организира впечатляващо тържество за Бабинден.
б5
Бабино хоро извиха и в центъра на с. Баня, а почти всички жени бяха облечени в традиционни носии. Жителите на селото се веселиха от сърце на празника на родилната помощ, а гостите на Баня бяха впечатлени от всичко, което местните демонстрираха за празника.
б6
Мария Юрганчева бе подготвила и подаръци за всяко едно от 30-те бебета в Баня.
б2

В допълнение кметицата поздрави в прочувствена реч всички присъстващи, тя се обърна с благодарност към д-р Русков, акушерката Ели Чобанова и медицинската сестра Владка Стинцова: “ Нека топлината в детските очи и благодарността на щастливите родители е признание за Вас!“. Мария Юрганчева не пропусна да поздрави и другите празнуващи на днешния ден, а именно бабите.“А на вас, баби, които отглеждате внуци, възпитавате ги, дарявате им любов, пожелавам здраве, сили и много търпение, за да израснат те достойни граждани на Баня и България!Честит празник!“, завърши емоционалното слово на Юрганчева.
б1

Comments

comments