Бабинден е! Вижте кой празнува имен ден

Днес е Бабинден, един от най-големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Празникът е свързан с редица ритуали, които отдават почит на жените, които бабуват на младите родилки. Така още преди изгрев слънце майките с деца от една до 3-годишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето пускат стрък босилек или здравец, вземат сапун и нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й „полеят“. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с „мартеничка“ – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“

След поливането жените даряват бабата с най-различни дарове като ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, на които е помогнала да се появят на бял свят, червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки.
бабинден2

На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса с храната. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки.

Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош, а мъжете, преоблечени като „волове“, с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото.

Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден завършва.

Днес църквата почита и паметта на свети мъченик Неофит – небесен закрилник на патриарх Неофит.

За преп. Максим Изповедник се знае, че е един от най-големите и авторитетни православни църковни отци. Познаващ отлично Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на църковното предание, св. Максим се проявил като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

Екипът на Blagoevgrad news честити професионалния празник на всички акушери и гинеколози, които имат най-прекрасната работа на света. Продължавайте да бъдете все така всеотдайни към професията си! Вашата мисия е да дарявате живот и да ни правите щастливи с най-красиво събитие в живота ни – раждането на нашите деца. Нека на този ден заедно си пожелаем да се раждат повече здрави деца! Честит празник и на всички с имената Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит. Бъдете здрави, щастливи и успешни!

Comments

comments