Баба Божия с глоба от 1800 лева за канабис, който бе открит в нивата й

Жена на 82 години от петричкото село Самуилово с присъда за отглеждане на канабис. Небезивестната баба Божия Бикова е осъдена да плати 1000 лева глоба за това, че преди 4 години в нивата й бяха открити корени канабис.
През 2013 година тя беше осъдена на две години затвор за отглеждане на канабис, а ликът й беше сложен в колаж редом до този на Братя Галеви. Тогава хората в социалните мрежи питаха тя е ли най-големият престъпник в България. А възрастната жена продължава да твърди, че не е садила растението.
От години тя ходи по съдебни дела и е чула вече няколко присъди, сред които и затвор. Преди дни обаче идва окончателната – баба Божия няма да лежи в затвора, а ще плаща глоба. Общо 1800 лева със съдебните разноски, а пенсията й е едва 120 лева.
В този район историята на баба Божия е една от многото подобни. Според разследващите тук отглеждането на марихуана е масова практика. Практика било и вината за това да поемат най-възрастните в семейството, така те винаги отървали затвора заради старост. И в случая с баба Божия има съмнения, че прикрива сина си. Тя обаче отрича.
И докато държавата очаква баба Божия да си плати глобата, вчера полицията се похвали с пореден удар срещу наркоразпространението в региона. Бяха ожънати над 9 тона канабис. Практиката обаче сочи, че виновни за този вид престъпления трудно се откриват.

Comments

comments