Бащата на Емине: Забрадката е задължение на всяка мюсюлманка

Както по-рано днес Blagoevgrad-NEWS информира, благоевградския Административен съд започва делото срещу заповедта на директора на средното общообразователно училище във Вълкосел, с която 16-годишната Емине Шаматарева е изключена от гимназията тъй като е носила забрадка. С аргумента, че това е дискриминационно отношение към ученичката, ограничаващо свободата и правата й, бащата на Емине, Ресим Шаматарев, заведе дело в съда, с което оспорва заповедта за изключване и преместване на дъщеря му в друго училище.
„Моето дете иска да ходи със забрадка и аз подкрепям това нейно решение, това ми е мотивът да заведа това дело. Забрадката е задължение на всяка една мюсюлманка, това не значи, че е религиозна повеля. Моето дете кой член от Конституцията нарушава, като носи забрадка в училище?“, пита бащата Ресим Шаматев, който пристигна в Благоевградския съд без адвокат, но не без подкрепата оказана от районния мюфтия Айдън Мохамед.
„Никой не оспорва светския характер на училищата. Ние оспорваме това, че ни гонят от тия училища. Какво означава да задължим някого да ходи по начин, по който на нас ни харесва. Другите деца се съобразяват, защото така са избрали. В страната трябва да отворим широко вратите за образованието без значение, по какъв начин ходят тези деца. Ако искаме да ги изгоним от училище това е друг въпрос. Нашата традиция не повелява момчетата да ходят с фесове, нашата традиция повелява всеки да ходи както си иска. Минаха времената когато налагаха глоби за униформата. Едно време нашите майки бях глобявани, че ходят с шалвари, днеска е същото с това дете“, възмущава се Айдън Мохамед.
На въпрос, ако децата решат да ходят с шалвари в училище, би ли подкрепил това им решение, районният мюфтия отговори лаконично.
Правилникът на училището във Вълкосел, в което учат близо 400 деца, с мюсюлманско вероизповедание, категорично забранява носенето на шапки, забрадки, накити и предмети, които имат религиозен смисъл или провокират агресия и краен национализъм.

Comments

comments