Ахмед Башев: Не знам къде е Пеевски, но се притеснявам за бизнеса му

Депутатът от ДПС Делян Пеевски държи „Булгартабак“ и с ликвидирането на този му бизнес тютюнът на българските производители остава неизкупен, хората плачат. Такова „откровение“ прозвуча от устата на бившия кмет на Гърмен и „заклет депесар“ Ахмед Башев в сряда по Нова телевизия. Неволното му признание, че „Булгартабак“ е „един от бизнесите“ на Пеевски, е в разрез с официалните твърдения на депутата за обратното. А уверенията му, че тютюнопроизводството у нас разчита на „Булгартабак“, са меко казано лъжа, тъй като официално тютюневата компания купува само 16 на сто от продукцията и държи под 30% от пазара на цигари в България.

„Аз се притеснявам за един от бизнесите на г-н Пеевски. Не знам къде е той. Не знам дали е в България или в чужбина, но едно нещо знам със сигурност – ликвидирането бизнеса на г-н Пеевски, свързан с тютюнопроизводството – и по-конкретно с „Булгартабак“ – обрича на мизерия целия Гоцеделчевски, да не кажа почти целия Благоевградски регион, в който където хората отглеждат тютюн”, каза Башев.

Според него винаги когато тютюнопроизводителите са имали проблеми в последните години, с намесата на „Булгартабак“ „не оставаше нито един килограм неизкупен тютюн“.

Казвам, че Пеевски участва в този бизнес. Не знам чий е „Булгартабак“

На уточняващ въпрос: „На Пеевски ли е „Булгартабак“?“, Башев отговори: „Казвам, че Пеевски участва в този бизнес. Не знам чий е „Булгартабак“, но със сигурност г-н Пеевски имаше там участие. Сега, доколкото разбирам, той напуска този бизнес, напуска ангажиментите си към тютюнопроизводителите“.

Башев допълни, че когато ДПС било на власт, нямало неизкупен тютюн, а „към днешна дата има 50 тона неизкупен”. „Нашият регион загива, хората плачат, тютюнът е по таваните и мазетата“, допълни той и описа ситуацията с поговорката „Когато конете се ритат, магаретата патят“.

„Не ме интересува къде ще се позиционира г-н Пеевски. Интересува ме този бизнес, който помагаше на хората от нашия регион да не остане нито един килограм неизкупен тютюн. За съжаление сега не е така“, повтори Башев.

Като единствен виновник за проблемите на „Булгарбатак“ той посочи ДСБ, чийто лидер Радан Кънев зададе в парламента въпрос за публикациите, които свързват холдинга с контрабанда.

Миналия месец „Булгартабак“ обяви, че спира износа за Близкия изток, който е от най-големите му пазари, заради медийна кампания в България. След това холдингът затвори софийската си цигарена фабрика и 400 души бяха съкратени. Протестите им и опитите за среща с реалния собственик на „Булгартабак“ удариха на камък, тъй като никой, дори и премиерът Борисов, по собствените му думи, не знаел на кого точно е компанията. Самият Пеевски пък продаде официалния си дял от 5% в „Булгартабак“.

Бъчварова не знае къде е Пеевски, но охраната му от НСО не била снета

В понеделник Бойко Борисов обяви по бТВ: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната.“

Досега няма информация къде точно е Пеевски.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви в сряда сутринта пред Нова телевизия, че не знае къде се намира депутатът от ДПС.

На въпрос откъде Бойко Борисов знае, че Пеевски напуска страната, Бъчварова посъветва водещите да питат министър-председателя: „Трябва да му зададете този въпрос на премиера, но той не би бил истински премиер, ако не знае почти всичко в държавата.“

По информация на Бъчварова Националната служба за охрана (НСО) все още пази Пеевски.

„Не са ме информирали за снемане на охраната“, каза Бъчварова на въпрос още ли съществува заплаха за сигурността на депутата.

Това обаче не означавало, че Пеевски е в България. Попитана дали НСО може да продължи да го охранява и при заминаване в чужбина, тя отговори, че ако охраняваното лице се качва на самолет, самата НСО преценявала дали да го придружи или не.

Comments

comments