Афери и злоупотреби за милиони в Петрич /ВИДЕО/

Шуробаджанащина при печеленето на обществени поръчки в Петрич разкри предаването „Разследване“ по Нова ТВ.
Журналистът Васил Иванов установи, че фризьорски салон, автосервиз и баничарница са спечелили обществени поръчки за строителство без конкурси.
Оказва се, че собствениците на част от тези фирми не знаят какво се случва. Другите пък имат връзки в общината.
Става въпрос за строителни поръчки на стойност под 40 хил. лева, за които няма законово изискване за търг, а кметът сам определя изпълнителя.
Така, според документите, един от автосервизите в града е изградил канализация. По същата схема общината е платила 8000 лева на съседната баничарница за изграждането на водопровод. Малък фризьорски салон пък е бил нает за ремонт детски ясли и детски градини. Зад фирмата собственик в последния случай стои шуреят на зам.-кмета по строителството. През последните години той и фирмите му са получили седем поръчки на стойност 100 хил. лв.
Последната му поръчка е за детска площадка. За нея той получава 20 хил. лв. без ДДС, но според оценител, вещо лице в Окръжния съд в Благоевград, стойността на изграденото е 9874 лв. с ДДС.
Кметът на Петрич Вельо Илиев призна, че в случая в общината му има шуробаджанащина.
За по-малки строителни поръчки от 2007 г. насам общината е платила над 3,5 млн. лева.
98% от големите поръчки за строителство в Петрич, за които е необходим търг, пък се печелят от фирмата, предложила най-високата цена.
Вижте повече за разследването във видеото:

https://www.youtube.com/watch?v=0vG09DU87jM

Comments

comments