Атрактивна и интерактивна изложба гостува в Благоевград

Изложбата „симБиотично” на Българска фондация Биоразнообразие, която е посветена на Атанасовско езеро, приключва своето турне в Благоевград. Домакин е Регионален исторически музей – Благоевград, а изложбата може да бъде видяна от 9-ти юни до 10 юли 2016 г.
Интерактивната изложба носи необичайното име „симБиотично“ и разказва любопитната история на едно от езерата на Бургас – Атанасовско езеро, за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата, както и за възможния баланс между природата и човека.
Информацията е поднесена върху атрактивна конструкция, основно чрез забавни илюстрации, видео клипове и анимация и показва всичко най-важно и интересно, за това приказно езеро на птиците, солта, слънцето и цветните води. Това е мястото, където се добива най-много сол и се срещат най-много птици в България.
„симБиотично“ е подходяща както за деца, които могат да играят и да се забавляват с някои от модулите (птичия копир, да строят валове, диги и бохори и да сглобят пъзели с основните заплахи за птиците), така и за големи, които ще бъдат привлечени от дизайна, стила и синтезираната и любопитна информация, която е представена.
Изложбата е продукт и от симбиозата между самите автори – двама архитекти – Мариана Сърбова и Галина Милкова, един дизайнер – Недко Николов и един еколог – Диана Павлова.
Това е последната десета спирка в „турнето“ на артистичния проект, който се радва на огромен интерес в градовете, през които премина до сега – Бургас, Русе, Пловдив, Варна, София, Велико Търново, Враца, Банско и е разгледана от над 15 000 души.
Официалното откриване на изложбата е на 9-ти юни 2016 г. (четвъртък) от 11.00 ч. в Регионален исторически музей – Благоевград, кв.Вароша, ул.Рила 1, а след това може да бъде разгледана всеки ден от 9.00 до 18.00 часа, до 10-ти юли.
Пътуващата изложба за Атанасовско езеро „симБиотично“ – една приказка за езеро, птици и сол е създадена в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие, който е финансиран от Програма LIFE+ на ЕК и се изпълнява в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД.

Comments

comments