Атанас Камбитов: До краят на месец септември ще бъдат реализирани 95% от проектите за санирането в града

На пресконференция днес в Благоевград, кметът Атанас Камбитов направи представяне на текущите дейности, които извършва общината, както и на планираните до края на тази година.
Актуално в момента е санирането, 218 са подадените оферти към момента , а общата сума която трябва да се увои по програмата е 128 млн. лв. Според градоначалника до края на месец септември ще бъдат реализирани 95% от проектите.
DSC_0130


„От огромна полза за облика на града са цветовите решения и реализацията им.Така всеки квартал ще им съвсем нов облик в определа цветова гама, но все пак ще се реализира различно изпълнение за всеки блок, за да не стават еднотипни.“, допълни той. Новата идея на община Благоевград, която ще бъде дискутирана и с граждани е на новосанираните блокове да бъдат изобразени лицата на дейци на Македоно-одринското революционно движение, които да бъдат изобразени много стилизирано.
Инвестиционната програма за региони в растеж е подадена в срок и в момента се очаква нейното одобрение, обясни Камбитов. Към нея са добавени за саниране сградите на Полицията и Пожарната, както е предвиден и бюджет за ремонт и закупуване на оборудване за Трето основно училище „Димитър Талев“, както и за Пето СОУ „Георги Измирлиев“. Спорното от няколко години насам изграждане на актова зала на НХГ „Св.Св.Кирил и Методий“, също е включено в инвестиционната програма.
Предвидено е и планово изкърпване на улиците в града и освежаване на хоризонталната маркировка, за което е определен бюджет от 315 000 лв.
DSC_0114
„Много хора напоследък идват с проблема, че нямат възможност да поддържат гробовете на близките си. Затова имаме предложение да се определи минимална такса за подръжка, а останала част да се дава от общината, като се назначат 7-8 души, които да поддържат гробищните паркове.“, каза кметът. Той сподели още, че вече има и готов проект за изграждане на ритуална зала на новите гробища, облагородяване на гробищния парк и изграждане на осветление там.
Все още се чака одобрение на работния проект за регионално депо на стойност 13 790 000 лв.
По план върви и изграждането на осветлението в града, което по думите на Камбитов ще завърши по график.

Comments

comments