Армията отива на границата, опасността от бежански наплив в Петрич и Сандански е напълно реална

Опасността от сериозен наплив на бежанци през границата ни към Петрич и Сандански, става все по-реална. Доказателство за това са разпорежданията и мерките, които е направил днес премиерът Борисов на заседание на Министерски съвет.
Армията ни да се строи на браздата под тревога и да проведе учения през почивните дни, заради евентуален наплив от бежанци. Това разпореди днес премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет, става ясно от стенограмата.
„С министъра на вътрешните работи, на отбраната, планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония.“, разпоредил министър- председателят. В акцията трябва да се включат и кметовете на градовете, за да са по-спокойни гражданите им.

Министърът на отбраната Николай Ненчев уверил премиера, че такова учение е вече планирано.

„Вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите.“, разпоредил Борисов. Той е категоричен, че тези действия трябва да се проведат незабавно, защото бежанците не почиват. Населението, особено надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало, казал още Борисов. Освен това в учението ще се включи и дипломат №1 Даниел Митов, който ще следи и обучава граничари и военни как да връщаме нелегално влезлите у нас бежанци на Гърция и Турция. Финансовият министър Владислав Горанов пък ще трябва да осигури парите „където трябва нещо, да се помогне”.
“ Ако влязат, докато ги върнем, да имаме готовност да ги държим на едно място, да не се разпръснат. Но, днес-утре, използвайте времето и го направете.“, категоричен е премиерът. Той обаче за пореден път обяснил, че не подкрепя политиката на унгарския премиер Виктор Орбан да се затварят самостоятелно всички граници. Заради спокойствието на хората, обаче ще бъдат предприети всички мерки.
България заедно с Румъния и Хърватия ще бъдат изолирани и превърнати в своеобразни резервати за бежанци в ЕС, обяви българският евродепутат Илияна Йотова във вторник. Ден по-рано ЕК е представила своя план за засилване на границите на шенгенските държави в комисията по вътрешен ред на Европарламента, чийто зам.-председател е Йотова.

Трите държави са извън Шенген и ще пострадат от такава политика, насочена единствено към шенгенските държави, коментира Йотова по време на конференция за балканския маршрут на мигрантите, организирана от нея в Брюксел. Предложението на ЕК изключвало трите страни от общата политика, защото не са членове на Шенген.

“България, Румъния и Хърватия трябва да положат много усилия, за да не бъдат превърнати в резервати за бежанци заради това, че не са членове на Шенген”, предупреди и председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Турция извива ръцете на ЕС, каза още той.

Според данни на Европол 40 000 души в ЕС са заподозрени, че се занимават с каналджийство и прекарване на бежанци, съобщи още Йотова. Годишната печалба от трафика на мигранти възлизала на 3-4 млрд. евро.
Бежанската вълна, която залива Европа, ще продължи поне до 2050 г. Това показва модел, изработен от БАН, съобщи в Брюксел Бойко Маринков от Института по балканистика на БАН. Пикът на мигрантската криза ще е през 2035 г. и след това вълната ще затихва. Само за периода 2016-2018 г. прогнозата на БАН е, че годишно ЕС ще бъде атакуван от 1,3-1,5 млн. мигранти. През миналата година натискът по балканския път, който минава през Гърция-Македония-Сърбия-Хърватия се е увеличил 20 пъти. Затягането на режимите по него ще измести маршрута на мигрантите в посока на Албания-Черна гора-Италия, прогнозира Маринков. България също не е застрахована да поеме евентуално пренасочване на мигранти.

Comments

comments