Антикорупционната комисия проверява поредна община с кмет от ГЕРБ

Днес (17 януари), служители на Антикорупционната комисия са започнали проверка в Община Лом по постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности, при възлагане на обществени поръчки. Това съобщавят от комисията, чийто председател Сотир Цацаров междувременно подаде оставка.

Проверяват се две обществени поръчки, финансирани по Оперативни програми „Околна среда 2014-2020“ на МОСВ и „Развитие на селските райони 2014-2020“ на Държавен фонд „Земеделие“, на обща стойност 3 448 510, 50 лв. Те са за проектиране на компостиращи инсталации (за разделно сметосъбиране) и за саниране на сгради в кметствата с. Сталийска махала, с. Замфир и с. Долно Линево, съобщават от комисията.

 

Изискват се документи и се снемат обяснения от ръководството на Община Лом и длъжностни лица в общинската администрация, от служители на фирмите-изпълнители на обществените поръчки, както и от служители на
Главна инспекция по труда, установили на място обстоятелства около изпълнението на поръчките.

 

Проверява се информацията, че фирмите, избрани формално за изпълнители, не извършват възложените им дейности, а те се изпълняват реално от дружества, собственост на заместник-кмета на града Валентин
Евтимов. Установено е, че на същите дружества, негова собственост, в предходни периоди са възлагани поръчки и договори от страна на Община Лом. По този начин чрез формално избраните изпълнители, приходите от извършените дейности достигат до дружествата със собственик посочения заместник-кмет.

 

Кмет на Лом е Георги Георгиев от ГЕРБ, като това става поредна община, управлявана от партията на Бойко Борисов, в която Антикорупционната комисия прави проверка за различни нарушения напоследък след Враца, Варна, Стара Загора и Луковит.

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments