Андрей Ковачев, еколог: Ако го нямаше решението на Б. Сандов, щяхме да нарушим европейските директиви и да плащаме глоби

Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов е спрял проекта за строеж на автомагистрала „Струма“ в Кресненското дефиле в последните си дни на поста. По думите му това се налага, защото Европейската комисия (ЕК) очаква да се направят нова оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и нова Оценка за съвместимост с екологичната мрежа „Натура 2000“ на целия участък.  Според Сандов трябва да се изготвят тези две оценки, за да се спазят изискванията на европейското и българското законодателство и да не се загубят европейски средства.

Темата обаче се превърна в повод за политически престрелки и те не закъсняха. Бившият вицепремиер по еврофондовете в кабинета на Бойко Борисов от ГЕРБ Томислав Дончев  критикува решението на Сандов. Според него така проекта се връща 4-5 години назад и може да се наложи България да връща вече инвестирани европейски средства.

Поканихме еколога Андрей Ковачев, който до скоро бе и съветник на Борислав Сандов, за да внесе яснота по темата и да обясни на жителите на област Благоевград, какво всъщност се случва с поекта за АМ Струма. Ще се връщат ли пари на ЕС, защо Сандов е спрял проекта и какво пише в писмото на Европейската комисия, заради което се е наложило спиране.

Според Андрей Ковачев, ако всички по веригата си свършат работата и се съобразят с препоръките на ЕК, строежът на АМ Струма, през Кресненския пролом може да започне до две години.

Comments

comments