Американските танкове у нас ще се ползват само за обучения

Американска военна техника ще бъде разположена у нас, но само за учения. Това съобщи министърът на външните работи Даниел Митов пред меидите. Решението е взето още миналата година на Срещата на върха на НАТО в Уелс.
Именно през 2014-та е постигнато съгласие американската техника да бъде разположена в източните страни на блока – в Литва, Латвия, Полша, Румъния и България, като отговор на кризата в Украйна.
Когато има повече подробности, Министерство на външните работи ще уведоми Народното събрание и Комисията по отбрана.
Днес правителството решава дали въздушното ни пространство да бъде охранявано от чужди самолети и дали ще бъде разположена американска тежка техника на българска територия.
Аштън Картър (военният министър на САЩ) посочи, че арсеналът ще включва и бойни пехотни машини и самоходни оръдия.
Вчера американският военен министър съобщи, че 250 танка, бойни пехотни машини и самоходни оръдия ще бъдат разположени в източната и централна част на Европа. Оръжията ще бъдат достатъчни за въоръжаване на рота от 150 войници или батальон от около 750 войници.
Часове по-късно министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи, че страната ни не е била официално уведомена за разполагането на военна техника у нас, въпреки твърдението на военният министър, който е заявил, че София е дала своето съгласие.

Comments

comments