Американските инвеститори са най-активни в Централна и Източна Европа

Глобалният пазар на сливания и придобивания (M&A) отчете през 2015 г. рекордно силно представяне от 2007 г. насам, но активността в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като цяло беше умерена, а общият брой и стойност на сделките намаля спрямо 2014 г. Основните забавящи фактори за региона остават кризата в Крим и Източна Украйна, както и западните санкции, наложени на Русия, която исторически е един от най-активните пазари в региона, отбелязват анализаторите от адвокатската кантора CMS и от Emerging Markets Information Service (EMIS) в годишния си доклад за M&A пазара в ЦИЕ.

Най-търсените сектори
През миналата година в наблюдаваните 15 държави са сключени 2138 транзакции на обща стойност 53.5 млрд. евро, за сравнение, през 2014 г. броят сделки е бил малко по-висок – 2197, а сумата им доста по-голяма – 62.8 млрд. евро (виж графиката). За пореден път най-привлекателните сектори са производството (343 сделки), следвано от телекомите и IT индустрията (298) и недвижимите имоти (263).
Най-голямата сделката за годината в региона беше придобиването на турската Finansbank, която беше част групата на гръцката National Bank of Greece (собственик и на българската ОББ), от катарската финансова институция QNB срещу 2.75 млрд. евро (виж таблицата). В България най-голямата сделка беше поредната смяна на собствеността на БТК – купувач на телекома е българският бизнесмен Спас Русев и руската финансова група ВТБ срещу 330 млн. евро, като още до края на 2016 г. ще му бъде търсен нов собственик. Броят сделки в страната спада в синхрон с региона.
Умерени очаквания

Най-активните чуждестранни инвеститори в ЦИЕ през 2015 г. са били от САЩ, което е трайна тенденция за целия пазар на сливания и придобивания в Европа и не е изненадващо с оглед на силните позиции на долара спрямо еврото. Същевременно наблюденията показват и ясно видима вълна инвестиции от Китай, както и растящ интерес от Южна Корея, отчитат Хелън Родуел и Радивойе Петрикич, партньори в корпоративната практика за ЦИЕ в CMS.

Очакванията за M&A активността в региона през 2016 г. остават умерени. „Политическите рискове се запазват, но редица външни шокове бяха овладени или поне взети предвид“, отбелязва Стефан Стоянов, който ръководи дейността на екипите, които събират, обработват и анализират данните за сделките по сливания и придобивания в EMIS. Според прогнозата му предприетото наскоро от американския Федерален резерв за пръв път от десетилетие повишаване на основните лихви може да увеличи цената на M&A финансирането, но ефектът от валутните разлики ще е по-голям и ще доведе до допълнителен спад на еврото спрямо долара, което ще подобри позициите на американските купувачи за навлизане в страните от ЦИЕ през годината. „Растящият инвестиционен апетит от Китай може допълнително да подпомогне за преобръщането на продължаващата вече четири години низходяща тенденция в региона“, посочва още анализаторът.

Източник:http://www.capital.bg

Comments

comments