Алекс Салмънд:Великобритания е в истерия от референдума

Като истерия определи шотландският премиер Алекс Салмънд предложенията на британския финансов министър Джордж Осбърн към Шотландия, ако гласува с „не“ на предстоящия референдум за независимост да получи повече правомощия, предаде BBC. Според него, на толкова късен етап подобни предложения не могат да бъдат приети сериозно.
Той ги обяснява с последните социологически проучвания и истерична реакция на британските власти от резултатите. По думите му, печелят шотландците.

Още през април т.г. премиерът на Шотландия Алекс Салмънд призова шотландците да погледнат отвъд партийната политика и да скъсат 307-годишният съюз с Англия, когато гласуват на референдума за независимост през септември, предаде „Ройтерс”.

При закриването на последната конференция на Шотландската национална партия преди гласуването на 18 септември Салмънд каза, че вотът за независимостта не е вот за него или неговата партия, а начин гласоподавателите да вземат в свои ръце бъдещето на Шотландия.

Канцлерът на хазната (финансовият министър) на Великобритания Джордж Осбърн заяви, че има планове за предоставяне повече правомощия на Шотландия в рамките на Великобритания, които ще бъдат разкрити през следващите дни, след като последното проучване показа, че повече от 50% от шотландците искат независимост.

Според изследването 51% от шотландците искат независимост, а 49% са против. Преди месец противниците на независимостта имаха превес от 22 процентни пункта пред желаещите Шотландия да се отдели от Великобритания.

Привържениците на независимостта на Шотландия от Великобритания за първи път взеха превес срещу противниците на отделянето й от Великобритания, според данни от социологическо проучване. Допитването е проведено от компанията Yougov за вестник „Sunday Times“.

Осбърн поясни, че Шотландия ще получи нова власт, ако не се проведе референдумът, който е заплануван за 18 септември. Канцлерът на хазната поясни, че става въпрос за „много по-голяма“ фискална автономия и възможност за вдигане на данъците. Той предупреди, че Шотландия няма да може да използва британската лира като валута, ако стане независима държава. Тази страна е изправена пред много, много голям избор, каза той.

Comments

comments