Активна информационна кампания с цел прекратяване на случаите на измамени по телефона пенсионери

Служители на сектор „Сигурност, охрана и обществен ред” към Община Благоевград и служители на Първо районно управление „Полиция” – Благоевград стартираха активна информационната кампания срещу телефонните измами в края на месец май.
За по-малко от две седмици, освен по централната градска част и кварталите, бяха раздадени разяснителни брошури и във всички пенсионерски клубове в Благоевград. Информационни бюлетини бяха предоставени и на всички кметове и кметски наместници в общината. Работата на Общината, съвместно с Първо районно управление „Полиция” – Благоевград, е изцяло насочена към информиране на по-възрастното население, тъй като е установено, че по-често се поддава на телефонни измами.
Брошурите, които раздават органите на реда в Благоевград, съвместно с общинското звено, описват подробно видовете телефонни измами, които са прилагани най-често. Сред тях са „Спешна операция”, „Получаване на колет”, „Внасяне на гаранция”, „Печалба от томбола или телевизионна игра”, „Баене за разваляне на магия”, „Предоставяне на социални помощи”, „Ремонт на жилище по програма на Европейския съюз”, „Наемане на квартира” и „Заем на познат”.
В брошурите е обяснено и какви са начините, по които може да реагира всеки, който се усъмни в някои от изредените видове измама. Първото и най-важно е да се обадите на телефон 112, който е безплатен за цялата страна.

Comments

comments