„Аз не съм варварин“ – ядосват се реформатори на Радан Кънев

„Продавам си варварския боздуган. Разбирам, че доста кеш ще ми трябва за първа вноска в новия десен проект“, написа във фейсбук профила си депутатът Антони Тренчев от „Движение България на гражданите“. Подобни коментари имаше и в кулоарите на парламента веднага след днешното интервю на лидера на ДСБ Радан Кънев, който все още е съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок.

В него Кънев обяви, че започва работа по нов десен проект, който ще обединява хора, които не са били в политиката. „Когато дойде време за избори, се превръща в бойна машина, а не в орда варвари, която беше Реформаторският блок на всички досегашни избори“, каза още лидерът на ДСБ.

Точно тази реплика накара другият съпредседател на Реформаторския блок Найден Зеленогорски („Движение България на гражданите“) в кулоарите на парламента пред „Дневник“ шумно да възрази на думите на Кънев за изборите. „Аз не съм варварин“, каза той. Точно Зеленогорски беше шеф на предизборния щаб на реформаторите на местните избори миналата есен, на които кандидати на партията на Меглена Кунева спечелиха кметските постове в Плевен – Георг Спартански, и Добрич – Йордан Йорданов.

В „Движение България на гражданите“ от няколко месеца говорят за нов проект на Радан Кънев, но едва пред последните дни лидерът на ДСБ го обяви официално. „На разни хора всичко им се върти около моето лидерство. Аз съм лидер на ДСБ и вярвам, че партията има нужда да се промени много точно в отварянето си към нови хора. Това е нещо, което ние тежко пренебрегнахме в Реформаторския блок. Престанахме да работим за ДСБ, а работихме за привличане на нови хора в гражданските съвети на Реформаторския блок като индивидуални членове и експерти. Огромна част от тези хора партизанските страсти в блока ги отстреляха и те не стигнаха до реална политическа надпревара. Това е, което няма да допусна да се случи отново“, каза Кънев през декември в интервю за „Дневник“.

Присъствали на последната сбирка на всички депутати във вторник вечерта казаха пред „Дневник“, че Кънев е мълчал, а след кратко присъствие е отишъл на интервю в Българската национална телевизия.

В момента парламентарната група на реформаторите се състои от десетима депутати, които излязоха в опозиция – шестимата от ДСБ и четиримата от гражданската квота, а останалите 13 – от СДС, „Движение България на гражданите“, Народна партия „Свобода и достойнство“ и БНД, продължиха да подкрепят правителството.

Повод за разделението беше отхвърлянето на поправките в конституцията, предложени от Реформаторския блок за квотите във Висшия съдебен съвет. Оставка като правосъден министър подаде и Христо Иванов, който в момента гравитира около новия проект на Радан Кънев.

Comments

comments