Административен съд-Благоевград отмени решението на ОбС за повишените цени на таксиметровите услуги

Административен съд-Благоевград отмени повишените цени на таксиметровите услуги в областния център на Пиринско.

Решението на общинските съветници, с което бяха определени новите тарифи, е взето, без да е изследван пазарният ефект и без да са уведомени публично преди това заинтересованите страни, което е съществено нарушение. С тези мотиви тричленният съдебен състав, председателстван от Димитър Узунов, отменя като незаконосъобразно Решение №36 на Общински съвет – Благоевград от 29.12.2023 г. Решението на съда не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване във ВАС.

Делото бе образувано след жалба  на таксиметровата фирма „Мега шанс-М” ЕООД на Спас Калаузки, като се проведе едно съдебно заседание на 12 април. Основният довод в жалбата му е, че  неговият бизнес модел е ориентиран към предлагане на максимално ниски цени на таксиметровите услуги и принудителното увеличаване на минималните цени би засегнало възможността му за конкурентно представяне.

Той ползвал по-нисък клас автомобили, изискващи ниски инвестиционни разходи, и се конкурирал с останалите фирми чрез по-ниските цени, а повишаването на минималните тарифи ще доведе до пазарното му отстраняване. Като доказателство е представен отчет на фискална памет за 2023 г. за това, че таксиметровите услуги на цени за дневна тарифа са били 0,75 лв./км и за нощна тарифа от 0,85 лв./км.

Освен това Калаузки посочва, че  решението на общинските съветници, с което са определени минималните и максималните цени за таксиметров превоз на пътници и броят на таксиметровите автомобили, които да работят на територията на община Благоевград, е взето извън законовия срок.

Припомняме, че на 31 октовмри 2023г.  бе прието увеличение на цените на таксиметровите услуги в Благоевград, като дневната тарифа за 1 км пробег бе определена от 0,99 лв. до 1,30 лв., а нощната от 1,19 лв. до 1,30 лв.

Comments

comments