Адв.Илко Стоянов поиска оставката на главния архитект, заради точката за изготвянето на ПУП за имота на Христо Ковачки

Сериозна реакция от страна на адв.Илко Стоянов,заради предложението за изготвянето на ПУП, изменение на плана за застрояване на УПИ в кв. 45, имотът на съветникът Христо Ковачки-хотел Кристо във кв. Вароша. Съгласно предложението, изменението трябва да се направи, за да бъде приведен имота на Ковачки в съответствие с общия градоустройствен план. В случая бе гласувано и прието с 33 гласа „за“ предложението за изработване на Служебен ПУП. Важното в случая е, че въпросният хотел се намира в кв.Вароша, който е обявен за групов културен паметник.
Това провокира Стоянов и той направи дълго и обосновано изказване към главния архитект Васил Тинчев, подкрепено с извадка от закона, като в края дори поиска неговата оставка. Аргументите на архитекта на общината, че твърденията на Стоянов са грешни, увиснаха във въздуха, тъй като по този начин той твърди, че законът не е верен.

Относно кв.Вароша и това дали е правилно да се узаконяват незаконни постройки именно там, както и да се надстроява, оставаме хората сами да преценят. Хубаво е да се знае обаче, че всеки голям град има своя стара част, която е любима територия за разходка и отдих както на местните жители, така и на гостите. За такива специални пространства се полагат и специални грижи, за да запазят те своята автентичност и неповторимост. Някои от тях са включени в списъка на „Стоте национални туристически обекта”. Един от тези обекти е архитектурният комплекс Вароша – най-старият квартал на Благоевград. Тук потапянето в миналото става неусетно. Чистите калдаръмени улички с бели каменни къщи от времето на Възраждането приличат на декор от исторически филм. Посетителите са обгърнати от идилията на старинната атмосфера, сякаш именно те са героите в тази кинолента. Предизвикателство е всеки сам да направи своите открития за това вълшебно място, за да възкликне от възторг всеки път, когато пред очите му се открият запазилите аромата на миналото къщи на Вароша. За тези, които искат да получат по-богата и автентична историческа информация, има едно специално място. Това е Регионалният исторически музей на Благоевград. Намира се точно тук – в старата част, пропита със спомени за някогашния бит на предците ни.

Comments

comments