Адвокатите от Благоевград готвят протести

Адвокатите от Благоевград готвят протести в началото на следващия месец, а причината е, че повече от година парламентът отказва да разгледа проектозакона за адвокатурата, съобщи „Труд“.
„Видя се, че с палиативни мерки нещата няма да се променят. Затова ще предприемем по-сериозни действия. В края на февруари ще имаме общо събрание на адвокатите от цялата страна и там ще обсъдим бъдещите протестни действия. Предполагам, че колегите ще подкрепят идеята, но дори и да откажат, то адвокатската гилдия в Благоевградска област ще започне протести“, обяви Иван Чолаков, председател на Адвокатската колегия в Благоевград.
Обсъждат се няколко начина на протест. Първият е да спре обслужването на граждани от служебните защитници. „Този модел работи. Преди шест години, когато имаше проблем с изплащане на възнагражденията на колегите, приложихме този начин на протест и той даде своя резултат. Надявам се и сега да има ефект“, заяви Чолаков.
Ако това не проработи в сегашния вариант, адвокатите предвиждат да не влизат в съдебна зала по наказателните дела. По думите ме, ако и тази мярка не проработи, адвокатите поетапно ще отказват да влизат в съдебна зала по наказателни дела.
Адвокатите смятат, че политиците протакат приемането на промените в закона,защото те щели да разрушат монопола от страна на частните съдебни изпълнители и нотариусите. „Знаем, че те имат силни лобита в парламента, а законопроектът за адвокатурата не работи в техен интерес“, коментира Иван Чолаков. Според него предложените промени ще донесат повече права на гражданите чрез техните адвокати, освен това ще въведат ясни правила и отговорност в осигуряването на правни услуги

Comments

comments