Австрийският външен министър стана канцлер на страната

Австрийският външен министър Александър Шаленберг официално пое поста канцлер на страната, след като Себастиан Курц подаде оставка. 52-годишният Шаленберг, който е външен министър от 2019 г., определи назначението си като “изключително предизвикателна задача“.

Себастиан Курц се оттегли в събота на фона на обвинения в корупция, казвайки, че с оставката си иска да спре политическия хаос в Австрия. Бившият канцлер, който оглави две правителства през последните четири години, предложи Шалленберг да заеме неговото място.

Роденият в Швейцария Шаленберг прекарва детството си в Индия, Испания и Франция, където баща му е бил посланик. Той започва кариерата си като адвокат и оглавява правния отдел на австрийската делегация на ЕС в Брюксел. След завръщането си в родината си през 2006 г., Шаленберг става говорител на външно министерство при министрите Урсула Пласник и Майкъл Шпинделегер.

През юни 2019 г., когато първото правителството на Курц се срина, Шаленберг бе назначен за външен министър в преходното правителство, запазвайки ролята си, когато Себастиан Курц спечели изборите по-късно същата година.

Въпреки че едва скоро стана член на Австрийската народна партия, Шаленберг защитава трудна партийна линия по отношение на миграцията. През 2020 г., след пожар в бежански лагер в Гърция, Шаленберг застъпи позицията да не се приемат бежанци от лагера в Австрия и каза, че емоциите не трябва да играят роля в този дебат. По-късно той каза, че съжалява за избора на думи, но не и за позицията си.

Политическият анализатор Томас Хофер заяви пред АФП, че назначението му означава, че Курц все пак ще продължи да бъде най-влиятелният човек в Австрийската народна партия. “Курц изигра своя ход по такъв начин, че все още да контролира партията“, каза Хофер.

Едно от предизвикателствата, пред които е изправен новият канцлер, е коалицията със Зелената партия, която има различни възгледи по няколко въпроса и не на последно място миграцията.

Comments

comments