Празникът на Розата – вълнуващата цветна традиция на Карлово

Град Карлово е известен с производството на розово масло. Карловското розово масло е познато както в България, така и в чужбина, като се счита за един от най-висококачествените продукти от розово масло в света. Всяка година през месец май се провежда Празникът на Розата, посветен на розовото масло и розовата промишленост в Карлово.

Празник на Розата в град Карлово

Празникът на Розата е традиционен фестивал, който се провежда в Карлово, за да отбележи значимостта на розовото масло и розовата промишленост в региона. Този цветен празник се състои през месец май и привлича множество посетители от цялата страна и от чужбина, съобщи сайтът за новини от Карлово Rnews.bg.

Фестивалът предлага богата програма с различни събития и забавления за гостите. Можете да посетите изложби на рози, където се представят разнообразни сортове и видове цветя. Местните производители предлагат продукти и сувенири, свързани с тези прекрасни растения, включително розово масло, парфюми, козметика и др.

Празникът на Розата предоставя възможност за разходка из красивите розови градини около Карлово. Посетителите имат възможност да се насладят на аромата и красотата на розите, да се научат за начина им на отглеждане и да получат съвети от опитни градинари.

Карлово е град, разположен в централна България, в Пловдивска област. Той се намира на около 60 километра североизточно от Пловдив и на около 150 километра източно от София.

Градът е известен със своята богата история, която се проследява от древни времена до днес. През античността на мястото на сегашния Карлово е имало тракийско селище. През средновековието градът носи името Лопушна. През 1876 година, градът е преименуван на Карлово на честта на Карл Бернхардович, руски генерал, който помогнал активно в борбата за освобождение на България.

Един от най-известните синове на Карлово е Апостолът на свободата Васил Левски, който е роден и израснал в града. В днешно време в Карлово можем да посетим музея, посветен на живота и делото на Левски, както и мемориалния комплекс „Караджовата чешма“, разположен на мястото, където е бил обесен Васил Левски през 1873 година.

Карлово е красив град с множество исторически забележителности, архитектурни паметници и природни красоти.

Comments

comments