Затворник в Бобов дол поиска 8 000 лв. обезщетение за преживян голям стрес

zatvor-bobovdol

8 000 лева обезщетение поиска лишен от свобода от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” чрез молба до Административен съд – Кюстендил.

Обезщетението е за причинен стрес и високо кръвно налягане, след като затворникът бил настанен за кратко в килия без парно и счупен прозорец, съобщи Струма.БГ

Неблагоприятните условия за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода” са свързани и с несвоевременно превеждане от корпуса на затвора в ЗООТ „Самораново“, през което време е бил заключен в 1-ва килия, а след 17.00 часа е настанен в 9-а наказателна килия. 1-ва килия била с развален прозорец, който не се затварял и без парно, а 9-а килия била с малък прозорец, тясна маса, разполагал само с едно одеяло и му било студено през нощта. Случката е от 5 декември миналата година.

Затворникът Петър Христов е постъпил в затвора в Бобов дол на 01.07.2016 г. при първоначално определен „общ“ режим. На 21.07.2016 г. е настанен в общежитието в Самораново, където пребивава и понастоящем. Страда от диабет, тип „А“, но е в добро общо състояние, стана ясно по време на делото. Средният брой на лишените от свобода в общежитието е около 120-130 души.

Видно от Книгата за движението на лишените от свобода, в 14.30 часа на 04.12.2018 г. затворникът е постъпил в корпуса на затвора от дело в град Кюстендил и е престоял до 11.30 часа на 05.12.2018 г., когато е преведен в общежитието в Самораново.

По време на пристигането му в затвора е имало вътрешна реорганизация на помещенията поради продължилите от месец юли 2018 г. строително-ремонтни дейности в основния корпус. Това наложило преместване на няколко групи лишени от свобода в други корпуси. Процесът засегнал и корпуса на 1-ва група, където на втория етаж е разположено приемно отделение. Същото било изместено на първия етаж, където е зоната с повишена сигурност. Целта била да се освободи място за настаняване на задържаните лица от шеста група.

След като Петър пристигнал в затвора и разбрал, че няма да бъде преведен същия ден в общежитието, отказал да излезе на престой на открито, а вечерта обявил гладна стачка, от която се отказал на следващия ден, след като разбрал, че ще бъде конвоиран до общежитието. Имал претенции, че няма лекарства и не може да издържа в затвора. По време на престоя не са регистрирани негови здравословни проблеми, няма осъществен преглед в Медицинския център и постъпили писмени жалби за условията в затвора.

В мотивите си съдът, председателстван от съдия Милена Алексова, който отхвърли иска като неоснователен, посочи, че извън заключеното помещение № 9 същото отговаря на всички изисквания за нормално обитаване – количество дневна светлина, отопление, проветряване, достъп до санитарен възел, течаща вода и минимум обзавеждане. Следователно липсват заявените от затворника неимуществени вреди. Липсва причинен осезаем дискомфорт в душевен аспект.

Решението подлежи на обжалване и протестиране от страните пред Върховния административния съд в двуседмичен срок.

Източник: Струма.БГ

 

 

Comments

comments