Започнаха проверките в Кресна дали хората са умъртвили прасетата си

Image_7561775_133_0

Експерти  от Областната агенция по безопасност на храните – Благоевград започнаха проверки в Кресна дали стопаните на домашни прасета са извършили доброволното им  умъртвяване., съобщи БНТ.

Днес изтича срокът, който институциите дадоха, за да се спре разпространението на болестта африканска чума.Това се наложи, след като миналата седмица във водите на река Струма бе открито заразено домашно животно.

Кметът на община Кресна Николай Георгиев разпространи в края на миналата седмица открито писмо, с което настоя пред държавната власт да се изплатят обезщетения на стопаните и да се  осигури  пълна безплатна дезинфекция на стопанските дворове.

Д-р Петър Матеев от БАБХ, който е и официален ветеринарен лекар в Кресна, сподели за БНР, че експертите обикалят всички дворове в къщи.  Служители на Агенцията по безопасност на храните и полицията направиха организация за днешната акция, като определиха няколко КПП-та със зони за дезинфектиране и маршрути до ямата за загробване на животните.

Въпреки че международният път за Гърция минава през град Кресна, до затруднения на движението няма да се стигне, увериха от полицията.

В съседните общини Струмяни и Сандански местните власти призовават хората също да умъртвят животните си, за да се спре разпространението на заболяването.

Comments

comments