За ,,Подвигът и другите обикновени неща“

podwig-002

Трима наши съвременници – Валери Яков, проф. Михаил Неделчев и Георги Икономов, предприемат едно пътуване назад във времето, за да ни разкажат за най-невероятния исторически факт в нашата история – превземането на Кавала от войводите Михаил Чаков, Пейо Яворов, Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров. На 27.10.1912 г. 50 000-ят пристанищен град на Егейско море е овладян с хитрост, без нито един изстрел от тях.

За това разказва филмът „Подвигът и другите обикновени неща“, чието обсъждане се състоя в Посетителския информационен център в Банско, в навечерието на празника на града.

Авторът на филма е Валери Яков – ръководител на Телевизионния център в Благоевград, а сценарист е Красимир Кушев

По думите на проф. Неделчев, това всъщност е филм, който разказва за съвременните аспекти на тези събития – „Как днес, ние трима съвременници, изминавайки пътя на четиримата войводи и на техните чети, мислим за тези събития. С какво те са актуални за всички нас, какви са посланията им.“

За личните си преживявания по време на заснемането на филмовата лента, за онзи повик на родовата памет, който се вплита в историческия, разказаха пред публиката участниците във филма. За подвига, като нещо необикновено, направен от обикновени хора, за днешните му измерения, както и за най-невероятната военна операция на четиримата войводи, стана дума по време на обсъждането. Започнал от Банско, продължил през Гоце Делчев и Кавала, за да стигне до лобното място на безсмъртния Делчев войвода – село Баница, филмовият разказ, всъщност е едно човешко съпреживяване на онези героични събития, извършени от безсмъртните, които наричали себе си скромно – работници на делото. На сцената в Посетителски-информационен център, след премиерата на филма в Банско, авторът, сценаристът и главните герои – Валери Яков, професор Михаил Неделчев и Георги Икономов, споделиха, че по време на снимките, между тях се е зародило истинско приятелство и не могат да си представят крайния продукт в друг състав. Горди да извървят пътя на Яворов, те приемат общия си филм за свой звезден миг. На въпроса от публиката в кого от четиримата войводи се припознават създателите на лентата в наши дни, Георги Икономов посочи Христо Чернопеев. „Подвигът и другите обикновени неща“ развълнува всички в залата и бе незаменима част от събитията в чест на празника на Банско.

 

Comments

comments