За 10 години България е платила 15,8 млн. лева обезщетения по дела в Страсбург

Image_4338917_308_0

За 10 години България е платила 15,8 млн. лева обезщетения по дела в Страсбург. Това стана ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос от народен представител.

Най-голяма сума страната ни е платила през 2009 година – 3 534 000 лв., а най-малка през 2014 година – 346 566 лв. За миналата година България е изплатила обезщетения за 1 725 200 лева, съобщава БГНЕС.

Присъдите на съда в Страсбург са за нарушения спрямо хората на органи на държавна власт, национален съд или публична администрация.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е органът, пред който се завеждат делата, а министерството на правосъдието разполага единствено с информация за броя на комуникираните на българското правителство жалби. Този брой не съвпада с общия брой на „заведените дела“, тъй като голям брой от тях са обявени за недопустими или явно необосновани без изобщо да бъдат комуникирани на българската страна за становище. Така комуникираните на българската държава жалби от началото на 2009 година са 901 броя“, отбелязва финансовият министър.

За периода 2009-2019 година приключилите с решение на съда в Страсбург съдебни производства, касаещи България, са 751, а висящите – 150. От приключилите 751 дела пред съда в Страсбург, с осъдителен характер са 457.

Следва да се има предвид, че броят на решенията, по които има изплащане на обезщетение, е по-голям от 457, колкото са осъдителните решения. Това е така, тъй като обезщетенията са изплащат и по одобрени от ЕСПЧ приятелски споразумение и едностранни декларации за признаване на нарушение“, пояснява Владислав Горанов./ epicenter.bg/

Comments

comments

About Наталия Петрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

владислав горанов

„Демократична България“ иска оставката на министър Горанов заради теча на данни от НАП

„Демократична България“ иска оставката на министъра на финансите Владислав Горанов заради теча на данни от ...