Wifi4EU ще даде безплатен достъп до интернет на всички европейски граждани

mariagabriel

– За кого е предназначена инициативата WIfi4EU?

– Искам да започна с това, че тази инициатива е в пряка полза на гражданите и бизнеса, която ще бъде усетена от тях веднага след нейното стартиране. В Европейската комисия искаме да насърчим безплатния достъп до безжичен интернет гражданите и посетителите на обществени места, като паркове, градинки, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и прочие. WIfi4EU е много ярък израз на този наш стремеж. Всеки ще може да се възползва от връзката, без значение къде живее или какви са доходите му.  С тази инициатива имаме шанс да предложим на всички граждани уникален и безплатен начин за достъп до интернет, но и да пресечем туристическите потоци и, с добавени цифрови иновационни услуги, да популяризираме нашето културно наследство.

Това означава, че например един не толкова популярен, но значим туристически обект в малко българско село, може да бъде видян от гражданите и на най-голямата европейска столица. Инициативата ще даде възможност на всички европейски граждани да се възползват от предимствата на свързаността от следващо поколение. Целта ни е достъпът до мрежата да бъде опростен – след първоначална регистрация потребителите ще могат автоматично да се свързват към всяка точка за достъп WiFi4EU в Европа. Така хора от различни европейски населени места ще могат да се свързват едни с други. Така че WIfi4EU е за всички.

– Какъв е обхватът на програмата? Има ли ограничения в броя общини, които могат да кандидатстват?

– От високоскоростната връзка да могат да се възползват жителите и посетителите на хиляди местни общности в целия ЕС. В схемата WiFi4EU ще могат да участват общините, като до 2020 г. сме предвидили да се обхванат от 6 000 до 8 000 местни общности в целия ЕС. За първата покана за подаване на кандидатури от името на общини могат да кандидатстват само общини и асоциации, състоящи се от общини. Тук искам да обърна внимание на нещо важно.

Асоциации на общини могат да регистрират за участие няколко общини, но ще трябва да изпратят поотделно окончателната кандидатура на всяка община, включена в тяхната регистрация. Това е така, защото ваучерите ще се предоставят на отделната община като бенефициер. Всяка община има право само на един ваучер за целия период на инициативата. Поради това общини, избрани да получат ваучери в рамките на дадена покана, не могат да кандидатстват за следващи покани, докато общини, които са кандидатствали и не са получили ваучер, могат да опитат отново, ако има следваща покана.

– В какво се изразяват техните отговорности?

– След броени дни ще стартираме специалния портал, достъпен на всички езици на ЕС. На него общините могат да се регистрират предварително, т.е. преди да отворим схемата за кандидатстване. Трябва да попълнят обикновен формуляр за регистрация и да следват инструкциите по-нататък, които ще бъдат много достъпно обяснени. Важно е да отбележим, че на портала могат да се регистрират и доставчиците, като посочат в кои държави и региони могат да предоставят услугите си. Така бенефициерите ще могат да използват съставения списък и да избират изпълнител, след като спечелят финансиране. След като обявим поканата за кандидатстване, регистрираните вече общини просто трябва да натиснат бутона „Изпращане“ на своята кандидатура.

– Сложна ли ще бъде процедурата, какви са критериите? Ще могат ли и малките общини да се справят?

– Да създадем опростен формуляр за кандидатстване беше моята голяма цел. С екипа ми работихме упорито, за да имаме възможно най-лесен за попълване и разбираем формуляр. Процесът на регистрация ще бъде максимално улеснен, така че всички общини да могат да кандидатстват на избрания от тях език без необходимост от посредник. От общините няма да  се изисква да включват технически проект или документация за Wi-Fi мрежата, която ще бъде инсталирана. Те също така няма да имат нужда от предварителна оценка на разходите от доставчик, за да могат да кандидатстват за ваучер. За първи път за европейска програма имаме толкова опростен формуляр и това е с цел и най-малката европейска община да не се затруднява да кандидатства.

– Кога ще бъде публикувана първата покана?

– Вече сме във финалната фаза на подготовката и вероятно около 20 март ще отворим портала за регистрация. Той ще остане отворен в продължение на 6-8 седмици, за да могат общините да разполагат с достатъчно време за регистрация преди отправянето на поканата за кандидатстване. Трябва да се вземе предвид и нещо друго и да се прави разлика – в началото има период за регистрация, след което се отваря самата схема. Датата на поканата ще бъде обявена при отварянето на портала за регистрация, където ще има часовник, отброяващ оставащото време. Искам да обърна внимание на още една важна подробност – принципът ще бъде „първи дошъл, първи обслужен“. Общините ще бъдат избирани по реда на подаване на кандидатурите въз основа на датата и часа на изпращането на техните кандидатури, а НЕ на регистрацията им.

– Има ли квотно разпределение за държавите членки на ЕС?

– Схемата WiFi4EU ще бъде финансирана по балансиран от географска гледна точка начин, така че от високоскоростната връзка да могат да се възползват жителите и посетителите на хиляди местни общности в целия ЕС. В рамките на първата покана, броят на ваучерите за всяка държава членка не може да надхвърля 8% от бюджета на поканата.

– С каква продължителност е проекта, в рамките на какъв период европейските граждани ще могат да се възползват от тази услуга?

– Общината, която спечели ваучер, ще може да предоставя на гражданите безплатен интернет в точката за достъп в рамките на 3 години. Къде ще бъде разположена тази точка, в какво обществено място, самата община има свободата да реши. Нужно е само да бъде в район, където не се предлага безплатна безжична връзка. Публичните администрации и други органи с обществена мисия ще могат да популяризират местни цифрови услуги: електронно управление, електронно здравеопазване, електронен туризъм. Всичко това е в полза на хората.

– Какъв е бюджетът на WIfi4EU?

– Бюджетът е общо  120 млн. евро за периода 2017 — 2019 г. Тези средства ще бъдат предоставени на одобрените, за да бъдат подпомогнати в инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. След това оборудването трябва да се поддържа от бенефициера за още три години. Днес в свързаното общество Wi-Fi се превръща в ключова опция за деня и насърчавам общините да получат своите ваучери.

Източник: TheMayor.EU

 

 

Comments

comments