/ВИДЕО+СНИМКИ/ Разбиха една от най-големите фабрики за производство на цигари

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура и с участието на служители от ДАНС и Агенция „Митници“; в работен режим е открита една от най-големите до момента фабрики за нелегално производство на цигари

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на 12 лица – 4-ма българи, 7 украинци и 1 молдовец за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на тютюневи изделия без съответното разрешение, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Тя уточни, че образуваното досъдебно производство е от 3 юли във връзка с разследване, проведено от ГДБОП  за организирана престъпна група, занимавала се от началото на тази година с нелегално производство на тютюневи изделия в Пловдивския регион.

В хода на предприетата вчера спецоперация, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, и с участието на служители на ДАНС и Агенция „Митници“, в с. Труд е установена в работен режим една от най-големите до сега фабрики за производство на цигари с модерна поточна линия с капацитет на производство до 2 000 цигари на минута. На територията на с. Ръжево Конаре е открит цех, в който се е извършвало предварителното обработване и нарязване на тютюна. Проведени са претърсвания на 8 адреса, 3 моторни превозни средства, на ремарке, паркирано в Пловдив. Открити са много на брой мастербоксове с готова контрабандна продукция, консумативи за цигари, тефтер, на който се е водело т.нар. „черно счетоводство“ за произведеното.

Престъпната група е работила при строга конспиративност и структурираност, обясни началникът на отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ в ГДБОП комисар Калин Литов. Всеки е имал определени отговорности, които спазвал, и нито една част от групата не се е намесвала в работата на останалите нива и сфери на отговорност на друга. Той поясни, че работниците, които фактически са живеели в хале на територията на фабриката, не са български граждани, от самото влизане в страната, те бивали транспортирани директно до нея и за тях е отговарял българин. На място са били осигурени условия за бита им – спални и сервизни помещения, те не излизали от района, храната им също е била доставяна. За да не се забелязва ползването на сградата, тя  била изолирана със специални платна, изцяло климатизирана, като външните тела на климатиците също са били невидими отвън, електричеството се е осигурявало чрез генератори, имало е и специални филтри, за да не се усеща мириса на тютюн. Цехът за предварителната подготовка на тютюна, открит в района на Ръжево Конаре, също бил изцяло законспириран. Отвън видимо нищо не подсказвало, че зад балите сено, подредени по специален начин, има проход, отвеждащ към помещението. Разкрит е и авариен изход – тръба, от който със  скейтборд и фенери е било възможно бързото извеждането на работещите в цеха при евентуална проверка.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов допълни, че дори опитните му служители били впечатлени от технологията, която открили във фабриката в с. Труд. По думите му ,откритите две марки цигари, произвеждани в нея, държат 11 % от контрабандата в страната, според наскоро предоставеното проучване. Произведените цигари били предназначени основно за нашия пазар. Той акцентира върху риска за здравето на хората, които прибягват до купуването на този тип тютюневи изделия.

vlcsnap-2019-07-04-18h24m25s162

vlcsnap-2019-07-04-18h26m25s95

vlcsnap-2019-07-04-18h31m02s79vlcsnap-2019-07-04-18h32m53s164

vlcsnap-2019-07-04-18h29m51s117vlcsnap-2019-07-04-18h33m21s186

Comments

comments