/ВИДЕО+СНИМКИ/ Арестуваха трима лекари и психиатър за измами с ТЕЛК – решения

Успешната реализация е резултат от изключително добрата оперативна работа на служители на ГД „Борба с организираната престъпна група“. В оперативната разработка е участвал служител под прикритие, който се представил като клиент пред членовете на организираната престъпна група и, след като преминал по цялата верига на престъпната „услуга“, получил ТЕЛК решение за над 50% инвалидност. Докато тече тази разработка ГДБОП са установили общо около 100 подобни случая. Това разясни заместник главният прокурор Иван Гешев и отново подчерта, че съвместната дейност на прокуратурата и МВР по противодействие на измамите, свързани с ТЕЛК решения, не е кампанийна.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура от 28 юни 2019 г. по повод сезираща справка от ГДБОП, в която се съдържат данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2019 г. на територията на София, създадена с цел извършване на корупционни и документни престъпления, свързани с процедурата по придобиване на степен на инвалидност от ТЕЛК комисии – уточни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова обобщи, че „услугата“ предоставяна от организираната престъпна група, е включвала подготовка на целия набор от медицински документи, придружаване на кандидата за явяване пред ТЕЛК комисия, предоставяне на решението.

Благодарности за перфектно свършената работа отправи заместник-директорът на ГДБОП Любомир Янев към колегите си от отдел „Противодействие на корупцията“ и към Специализираната прокуратура за отличното взаимодействие по този случай. Работата по него продължава, като ще се изясняват и други съпричастни към престъпната дейност на групата.

В хода на оперативните действия са установени членовете на престъпната група – трима лекари, двама от които са председатели на ТЕЛК комисии, а третият – психиатър, както и посредникът, който е участник с основна роля при осъществяване на връзката между лекари и хора, искащи незаконно да се сдобият с ТЕЛК решение. Той е изградил доверени отношения с лекари от различни специалности и председатели на ТЕЛК комисии на територията на София, които срещу заплащане, между 1000 и 3000 лева, са издавали етапни епикризи, без медицински прегледи.

Осъществените вчера действия по разследването са предприети в условията на неотложност. Претърсвания са извършени на 12 адреса, обитавани от членовете, както и ползвани от тях служебни адреси. Иззети са множество  медицински документи, копия на лични карти, празни бланки за заявления до ТЕЛК, както и бележки с лични данни на хора и суми срещу тях.

Арестувани са четирима души, на които са повдигнати обвинения и наложени мерки за неотклонение до 72 часа. Предстои да бъде разгледано искане за постоянното им задържане.

75190f8f91c9f4f09af6e6be8a7ac078b

28258ddc596b248358a32f7eeb0ef6939

532b2fcec0d4046cbaeb5b2ae243d77c4

Comments

comments

About Велислава Апостолова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

съд Петрич

Оставиха в ареста 11-те задържани за производство на нелегални цигари

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста 11-те задържани на 4 юли 2019 г. за ...