Управителят на „Феникс“ ЕООД – Дупница вече е обвиняем за пожара, затворил АМ „Струма“

90a31f481b3983d39a4ba0121d98a248

На съвместен брифинг този следобед в Кюстендил, Румяна Арнаудова – говорител на Главна прокуратура и Камелия Стефанова – окръжен прокурор на Кюстендил, обявиха,  че  е повдигнато обвинение на управителя на „Феникс“ ЕООД за извършени две престъпления във връзка с пожара край Дупница, нанесъл щети на автомагистрала АМ „Струма“.

Наложена е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лева.

Едното е престъпление против околната среда – за това, че в качеството си на управител, той е управлявал отпадъците не по установения ред, визиран в Закона за управление на отпадъците, и не по реда, съобразно Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Дупница. С това той е създал опасност за живота и здравето на гражданите и е причинил немаловажни щети за околната среда. Другото престъпление е извършил по непредпазливост – при груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно – съответните съоръжения на автомагистрала „Струма“, като са последвали значителни вреди“, каза  прокурор Стефанова. Тя добави, че за първото престъпление законодателят е предвидил лишаване от свобода за срок от 2 до 8 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. За второто престъпление е предвидено наказание до 5 години затвор.

От прокуратурата подчертаха, че „кръгът на обвиняемите лица е възможно да се разшири с оглед на поставените от Окръжна прокуратура – Кюстендил други линии за разследване“. Говорителят на главния прокурор Арнаудова подчерта, че има предписание от РИОСВ-Перник от 23 май 2019 година за премахване на отпадъците от мястото където са и срокът е изтекъл 14 дни преди пожара.

Припомняме, че на 13 август възникна пожарът в склад за вторични суровини край Дупница, заради който още е затворена  АМ „Струма“. Специалисти установиха, че части от моста и двете пътни платна са силно засегнати. Предстоят аварийно-възстановителни дейности, за да се възстанови движението в този участък.

Снимка:БНР – Радио Благоевград

Comments

comments